NYT: Пентагонът дълбоко е подценил броя на цивилните смъртни случаи при въздушните му удари в Близкия изток

NYT: Пентагонът дълбоко е подценил броя на цивилните смъртни случаи при въздушните му удари в Близкия изток
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Съобщава се, че Пентагонът е скрил действителния брой цивилни жертви, включително на много деца, загубили живота си по време на въздушни удари на САЩ в Близкия изток, които бяха определени за "дълбоко погрешно разузнаване". Това разкрива разследване на вестник The New York Times , публикувано в събота, на базата на поверителни документи, които включват над 1300 доклада на агенцията.


„Нито един предоставен документ не включва констатиране на нередности или дисциплинарни действия. Броят на убитите цивилни е дълбоко подценен и стотици загинали не са докладвани от американските военни сили. И до днес не може да се установи точният им брой", подчертава медията. Междувременно много оцелели от въздушни бомбардировки се оказват с увреждания, които изискват скъпо лечение, но рядко получават финансова помощ.


Разследването споменава бомбардировката от 19 юли 2016 г., извършена от специалните части на САЩ за неутрализиране на групировка на Ислямска държава, концентрирана в Северна Сирия. Според първоначалните доклади атаките са довели до смъртта на 85 бойци, но също така са загинали 120 фермери и селяни.


Един от най-скорошните инциденти бе атаката с дрон на американските военни през август тази година срещу превозно средство, за което се твърдеше, че заплашва летището в Кабул в Афганистан, при което загинаха 10 цивилни, включително деца.


Докладът на New York Times отбелязва, че смъртоносните неуспехи често се дължат на лоши или неадекватни изображения за наблюдение. По този начин запис, направен от въздуха, не позволява хората да бъдат видени в сгради или под различни прикрития, може също да доведе до погрешни тълкувания, като не може да се направи разлика между бойци и цивилно население.


От своя страна капитан Бил Ърбан, говорител на Централното командване на САЩ, отбеляза „Дори и при най-добрите технологии в света възникват грешки, било поради непълна информация, било поради неправилно тълкуване на наличната информация. И ние се опитваме да се поучим от тези грешки", каза той.


Военните подчертават, че планиращите въздушна война се опитват да свършат работата си по възможно най-добрия начин при изключително трудни условия, обаче „в много бойни ситуации, когато нападателите се сблъскват с достоверни заплахи и нямат лукса да разполагат с време, мъглата на войната може да доведе до решения, които трагично водят до граждански щети". Армията на САЩ признава, че е убила стотици цивилни по време на операциите си срещу предполагаеми терористични групи в Афганистан, Ирак, Сирия и Сомалия през последните десетилетия. Въпреки че Пентагонът е поел отговорност за погрешни въздушни удари или наземни нахлувания, които струват невинни животи, той рядко е издавал обвинения или санкции срещу замесения персонал.


Едно от най-забележителните изключения от тази тенденция беше решението на Министерството на отбраната на САЩ да санкционира поне дузина военни за ролята им във въздушен удар през октомври 2015 г. срещу болница в Афганистан, който коства 42 живота. Въпреки това решение, никой от замесените военни не е изправен пред наказателни обвинения.

Станете почитател на Класа