Тестът на американското хиперзвуково оръжие се проваля трети пореден път

Тестът на американското хиперзвуково оръжие се проваля трети пореден път
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Американските военни не успяха да проведат тест на прототип на хиперзвукова ракета, като боеприпасът не успя да се отдели от своя самолет-носител. Това е третият пореден провал за ARRW - програмата за хиперзвуково оръжие на САЩ.


Неуспешният опит за тестване на новия прототип на ракета беше направен от ВВС на САЩ в сряда. Боеприпасът не успя да напусне самолета-носител по неуточнена причина, като се върна безопасно обратно на земята.


„На 15 декември 2021 г. Министерството на военновъздушните сили направи опит за ускорителен изпитателен полет на оръжието за бързо реагиране с въздушно изстрелване (ARRW) от B-52 Stratofortress. Последователността на стартиране беше прекратена преди пускането с неизвестен проблем. Ракетата ще се върне в завода и анализът на телеметрията и бордовите данни ще започне незабавно. Програмата ще се стреми да възобнови полетните тестове възможно най-бързо", каза в изявление бригаден генерал Хийт Колинс пред сп. The War Zone.


ARRW е една от американските програми за разработване на хиперзвуково оръжие, като Пентагонът се надява, че ще победи конкуренцията на Русия и Китай. Заявената цел на програмата е да се достигне първоначалната оперативна способност с ракетата през септември 2022 г., но недостатъчният напредък в тестването може да изтласка тази цел по-нататък в бъдещето.


Новият неуспешен тест на ракетата AGM-183A е третият провал за програмата за хиперзвуково оръжие на САЩ тази година. Два предишни теста, проведени през април и юли, също бяха неуспешни. Априлският тест изглеждаше подобен на новия провал, като ракетата не успя да се отдели от самолета носител. По време на втория опит за изпитание през юли, ракетата се отдели от самолета, но двигателят й не успя да се запали, като снарядът падна и се разби. Тогава провалът беше описан като „частичен успех" от американската армия, тъй като екипът по изпитанията успя да събере някои данни, свързани с процедурата за изстрелване на ракетата.

Станете почитател на Класа