Грушко: „НАТО има два пътя: да приеме сериозно нашите предложения или да се справи с техническо-военна алтернатива“

Грушко: „НАТО има два пътя: да приеме сериозно нашите предложения или да се справи с техническо-военна алтернатива“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.12.2021
  • Share:

Заместник-министърът на външните работи на Русия, Александър Грушко заяви по време на интервю за YouTube канала Solovyov Live, че страните от Атлантическия алианс трябва да приемат сериозно предложенията на Русия за постигане на споразумения със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност в Европа, в противен случай ще им се наложи „да се борят с военно-техническа алтернатива".


Той добави, че в случай, че НАТО не приеме руските предложения, Москва ще влезе в режим на създаване на контразаплахи.


Според Грушко „Русия ясно е дала да се разбере, че е готова да търси решения как да се превърне военния или техническо-военния сценарий в политически процес, насочен към укрепване на военната сигурност на страните членки на Организацията за сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ), на НАТО и Евразия. Той обаче подчерта, че в случай, че това не бъде възможно, НАТО вече е предупредено, че „Москва също ще премине към режима на създаване на контразаплахи, но тогава ще бъде твърде късно да се запитаме защо сме взели такива решения, защо внедрихме такива системи".


Дипломатът подчерта „Моментът на истината настъпи, стигнахме до опасна линия. И нашите предложения са насочени именно към това да се отдалечим от тази опасна линия и най-накрая да влезем в някакъв нормален диалог, чийто приоритет ще бъдат интересите на сигурността. Москва от своя страна вече е направила крачка и изхожда от факта, че тя вече няма да може да се пренебрегва или просто да се огради го с думи".


Грушко подчерта, че „Москва има всички технически възможности да гарантира военната сигурност на страната и НАТО в момента работи върху опитите да неутрализира тези предимства на Русия".


Пактът, предложен от Москва на Вашингтон, се състои от осем члена. Първият гласи, че и двете страни трябва да действат въз основа на принципите на неделима сигурност и да не причиняват вреда на взаимната сигурност; второто, че както Русия, така и Съединените щати гарантират, че всяка международна организация, военен съюз или коалиция, в която участва една от страните, спазва принципите, съдържащи се в Устава на ООН.


Други точки предвиждат изключване на разширяването на НАТО на изток; да не приемат в този военен съюз държави, които са били членове на СССР; да не използва територията на други държави, за да атакува другата страна; да не се разполагат войски и оръжия в райони, където това би било възприето като заплаха; да не използват тежки бомбардировачи или военни кораби извън националното или международно въздушно пространство и териториални води; да не се разполагат сухопътни ракети с малък или среден обсег извън националната територия или в райони, откъдето могат да поразят целите на другата страна; и да не обучават военен персонал или цивилни от страни без ядрено оръжие за използването на ядрени оръжия.

Станете почитател на Класа