Кремъл коментира спирането на доставките на руски газ за Германия

Кремъл коментира спирането на доставките на руски газ за Германия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.12.2021
  • Share:

От Джони Тикъл
„Спирането на доставките на руски газ за Германия през мрежата Ямал-Европа не е политическо или свързано с чакането за сертифициране на спорния газопровод Северен поток 2", заяви Кремъл във вторник.


Предния ден беше съобщено, че държавният гигант Газпром, операторът на системата в Русия и Беларус, не е резервирал капацитет за транзит на газ във вторник. Изборът да не се изнася природен газ идва, когато търсенето на енергия както в Русия, така и в останалата част на Европа достига своя зимен пик.


„Това е чисто комерсиална ситуация. За конкретните причини трябва да попитате Газпром", обясниха от Кремъл.


Транснационалният газопровод Ямал-Европа минава от северозападен Сибир до Франкфурт-ан-дер-Одер в Източна Германия. Миналата година около една пета от целия природен газ, изпратен в Западна Европа, е минавал през Беларус. Енергийните доставки през системата варират в зависимост от потреблението, включително в Русия, на която Газпром дава приоритет пред изпращането на гориво в чужбина.


Песков беше попитан дали доставката на газ за останалата част от Европа е спряна поради настоящата ситуация със "Северен поток 2". Газопроводът беше завършен през септември и сега свързва Русия с Германия, без да минава през трета страна. Това означава, че след като започне работа, транзитът на газ ще стане по-малко зависим от трети страни, като по този начин ще намали цената на стоката.


Въпреки това, поради проблеми с бюрокрацията, газопроводът все още не е сертифициран. Някои западни служители обвиниха Москва, че целенасочено намалява доставките на газ, за да принуди ЕС да одобри газопровода.


В понеделник Киев също обвини Русия, че изпраща минималното количество газ през Украйна, предполагайки, че „Москва се опитва да изнудва Европа да сертифицира Северен поток 2". Пишейки във Facebook, ръководителят на украинската държавна газотранспортна система каза, че Русия е нарушила обещанията си за увеличаване на доставките за ЕС, като отбелязва, че съществуващият договор е изпълнен.

Станете почитател на Класа