В САЩ отвориха капсулата на времето, намерена под паметник на генерал Робърт Е. Лий

В САЩ отвориха капсулата на времето, намерена под паметник на генерал Робърт Е. Лий
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2021
  • Share:

Кутията, извадена в понеделник изпод пиедестала на статуята на генерала от Конфедерацията Робърт Е. Лий в Ричмънд, столицата на щата Вирджиния, беше отворена от специалисти. Процесът бе излъчен на живо от губернатора на щата Ралф С. Нортъм.


Както показа рентгеновият анализ, вътре в капсулата са открити монети, книги и хартии, както и куршуми Minie, вид боеприпаси, широко използвани по време на Гражданската война в САЩ.


Поставянето на капсулата, която е направена от мед, е засвидетелствано в документи, съвременни на изграждането на статуята, през 1887 г., така че работниците, които са премахнали паметника, очакваха да я намерят. „Изглежда като кутията, на която се надявахме", каза пред репортери шефът на консерваторите от Вирджиния Кейт Риджуей.


Съдържанието на кутията е в добро състояние, за разлика от другата капсула, открита в същия паметник в средата на миналата седмица. Сега експертите ще се погрижат за опазването й.


Паметникът на генерал Лий, един от най-видните военни лидери на Конфедерацията, беше премахнат през септември в резултат на антирасистките протести в САЩ през 2020 г.

Станете почитател на Класа