Зукърбърг продължава да „колонизира“ Хаваите

Зукърбърг продължава да „колонизира“ Хаваите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2021
  • Share:

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг купи още 110 акра земя на хавайския остров Кауаи, като въпреки протестите на местните жители придоби собственост върху територия, включваща  девствена гора.


Магнатът на социалните мрежи и съпругата му сега притежават 1400 акра земя на острова, голяма част от които са земеделски и защитени земи. Последното попълнение към тяхното ранчо Ko'olau за 100 милиона долара включва язовир Ka Loko, където стената се срути през 2006 г. след 40 дни дъжд, убивайки седем души, съобщиха местните медии. Вината за бедствието беше на предишните собственици, от които семейство Зукърбърг купиха имота през ноември за 17 милиона долара.


Милиардерът и преди е бил обвиняван в опит да „колонизира" Кауаи. Действията на двойката по закупуването на първото им имение на острова през 2014 г. едва ли бяха съседски, като милиардерът избра да построи стена около имота от 707 акра, за да блокира достъпа на местните жители до плажа Пилаа, място, обичано еднакво от местните и туристите. Впоследствие Зукърбърг беше обвинен в опит да принуди фермерите-арендатори да напуснат земята им - мисия, от която той най-накрая се отказа три години по-късно, извинявайки се в местния вестник за опита си за поглъщане.


Семейство Зукърбърг притежават и по-голямата част от плантацията Кахуаина и плажа Ларсен, след като са придобили допълнителни 600 акра през април за 53 милиона долара. Екипът за сигурност, назначен да защитава двойката и техните инвестиции струва повече от 23 милиона долара, според местните медии.


Този екип вероятно си струва парите, като се има предвид колко подписа са събрани под петиция на Change.org, с която се иска „Министерството на хавайските местни земи да спре Марк Зукърбърг да колонизира Кауаи". Над милион души са подписали петицията към момента.


Семейство Зукърбърг далеч не са единствените технологични милиардери, които разширяват своите отпечатъци из тропическите райски острови на Хавай. Основателят на Amazon Джеф Безос купи имот за 78 милиона долара в Мауи през ноември, след като напусна съпругата си, подавайки иск за морски риболов с партньорката си Лорън Санчес.


Присъствието му не може да се хареса на местните жители, тъй като дори на тях не им е разрешено да ловят риба или да извършват търговска дейност в района. Наскоро той също грабна огромен имот за родителите си на острова. Междувременно Лари Елисън от Oracle притежава почти целия остров Ланай.

Станете почитател на Класа