След сателитен инцидент, Китай настоя САЩ да овладеят SpaceX

След сателитен инцидент, Китай настоя САЩ да овладеят SpaceX
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.12.2021
  • Share:

Китайското правителство поиска от американските служители да предприемат действия, за да предотвратят злополуки в орбита, след като спътниците на Илон Мъск Starlink почти се разбиха в новата космическа станция на Пекин. Китай обвинява Вашингтон в безразсъдство и лицемерие.


Запитан за почти сблъсъците с Китайската космическа станция (CSS) между юли и октомври, говорителят на външното министерство Джао Лиджиан потвърди, че страната му е подала официална жалба в ООН. Той призова САЩ да предприемат бързи действия, за да предотвратят инцидентите в бъдеще.


„САЩ твърдят, че са силен защитник на концепцията за отговорно поведение в космоса, но пренебрегнаха своите договорни задължения и създадоха сериозна заплаха за безопасността на китайските астронавти. Това е типичен двоен стандарт", каза Джао по време на пресконференция, позовавайки се на Договора за космоса от 1967 г., който формира гръбнака на международното право в космоса.


Говорителят заяви „Вашингтон трябва да предприеме бързи мерки за предотвратяване на повторение на подобни инциденти и да действа отговорно за защита на астронавтите в орбита и безопасната и стабилна работа на космическите съоръжения".


Джао настоя, че, като посочи „Вашингтон е пряко отговорен за поведението на SpaceX, тъй като държавите участници носят международна отговорност за национални дейности в космоса, извършвани от техните частни компании".
Пекин обяви жалбата си до ООН по-рано тази седмица, като се твърди, че два от приблизително 1700 спътника Starlink, пуснати в орбита от космическата фирма на Мъск, почти са ударили CSS през 2021 г. на два пъти, принуждавайки екипажа на станцията и двата пъти да извърши „отклонителна маневра". Китайската делегация в ООН заяви „Спътниците могат да представляват опасност за живота и здравето на астронавтите, ако не бъдат държани под контрол".


Докато SpaceX твърди, че устройствата са оборудвани с автоматизирана технология за избягване на сблъсък и другите космически кораби не трябва да се отклоняват от пътя си, тези изявления не успяха да убедят китайските власти, които настояват за по-добри гаранции от фирмата и нейните партньори в правителството на САЩ.

Станете почитател на Класа