Европейски конкурент на Tesla сглоби първата литиево-йонна батерия в гигафабрика

Европейски конкурент на Tesla сглоби първата литиево-йонна батерия в гигафабрика
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.12.2021
  • Share:

Шведската компания Northvolt обяви в сряда сглобяването на първата литиево-йонна батерия в своята гигафабрика Northvolt Ett в Северна Швеция.


„Днес е огромен успех за Northvolt и екипът работи много усилено, за да го постигне. Разбира се, тази първа клетка е само началото. През следващите няколко години очакваме Northvolt Ett да разшири значително производствения си капацитет, за да осигури европейския преход към чиста енергия", гласи изявление на изпълнителния директор Петер Карлсон.


Както е посочено подробно, батерията е проектирана и произведена изцяло от компанията, която въпреки че е основана през 2016 г., вече има сключени договори на обща стойност от 30 милиарда долара. Бъдещите купувачи на Northvolt включват автомобилни гиганти като BMW, Volkswagen, Scania и Volvo, както и компании в други индустрии като Fluence, специализирана в съхранението на енергия.


„За тези клиенти Northvolt Ett ще доставя клетки с различни формати с търговски доставки от 2022 г.", казват от шведската компания.


През ноември Northvolt съобщи, че е произвел първата си литиево-йонна батерия, изработена изцяло от рециклиран никел, манган и кобалт. След това бе обявено, че първата мащабна фабрика за рециклиране, Revolt Ett, която се строи близо до гигафабриката Northvolt Ett, ще се разшири извън първоначалния си проект, за да осигури рециклирането на 125 000 тона батерии годишно, за да се работи с 50% рециклирани суровини до 2030г.


През юни CNBC съобщи, че Northvolt е набрал финансиране от 11,75 милиарда долара. Инвеститорите на компанията включват Goldman Sachs и Volkswagen.

Станете почитател на Класа