"Газпром" обяви: "Северен поток 2 е готов за експлоатация“

"Газпром" обяви: "Северен поток 2 е готов за експлоатация“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.12.2021
  • Share:

Ръководителят на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер обяви в сряда, че втората тръба на "Северен поток 2" току-що е била напълнена с газ и газопроводът е готов за експлоатация.


„Сега и първата, и втората тръба на газопровода имат работно налягане и са напълно готови за експлоатация", каза Милър в изказването си пред руския президент Владимир Путин.


Шефът на "Газпром" припомни, че "Северен поток 2" има капацитет да транспортира 55 000 милиона кубически метра газ годишно и е най-дългият газопровод, който минава под море в света, с дължина от 1234 километра.


По-рано руският президент обяви, че пълненето с газ на втория тръбопровод от проекта трябва да приключи този ден. „Сега, като се има предвид тежкото положение на нашите чуждестранни партньори, Русия има възможност да увеличи износа на газ. Този нов маршрут ще послужи за решаване на въпроса за стабилизирането на цените на европейския пазар", каза той.


Руският президент подчерта, че пускането на газопровода ще доведе до по-ниски цени на газа в Европа, включително в Украйна. Той обаче уточни: „Веднага щом европейските власти одобрят пускането на "Северен поток 2". допълнителните обеми руски газ ще започнат да достигат до Европа незабавно".


От своя страна германският външен министър Аналена Бербок заяви по-рано този месец „Северен поток 2 все още не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство, а въпросите за сигурността остават на масата".

Станете почитател на Класа