Ще могат ли руските Су-34 да ликвидират украинската ПВО за 24 часа

Ще могат ли руските Су-34 да ликвидират украинската ПВО за 24 часа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2021
  • Share:

В ситуацията на очакване на неизбежното „нападение“ на руските войски на територията на Украйна, много експерти се опитват да сравнят военните способности на Москва и Киев, за да определят кой ще надделее. The Military Watch също споделя мнението си по този въпрос.

 

Ще могат ли руските Су-34 да ликвидират украинската ПВО за 24 часа

 

 

На първо място, отбелязват експертите, няма нужда Русия да превзема такава икономически слабо развита страна като Украйна. Въпреки това, моделирането на развитието на ситуацията дава възможност да се определят бойните възможности на потенциалните противници и да се оценят шансовете за военен успех.

 

Според MW първият удар на руските войски може да бъде насочен срещу украинските летища, системите за противовъздушна отбрана и командните пунктове. Освен това противовъздушната отбрана на Украйна едва ли ще издържи повече от ден срещу изтребителите-бомбардировачи Су-34 на руските ВВС.

 

Факт е, че украинската военна авиация не е в състояние да окаже адекватна съпротива на руските самолети и цялата тежест на отбраната може да падне върху несъвършените системи за противовъздушна отбрана. Киев е въоръжен с остаряла техника под формата на МиГ-29 и Су-27, лишена от модернизация и модерно въоръжение.

 

Ето защо е малко вероятно украинските изтребители да могат да се конкурират в небето с такива самолети на руските въздушно-космически сили като Су-30СМ, Су-34 и Су-35, твърдят анализаторите на изданието.

 

Освен това ниското ниво на бойна готовност няма да позволи на украинците оперативно да задействат своите бойни самолети.

 

Що се отнася до противовъздушната отбрана, комплексите С-300 ПТ/ПС и Бук-М1, които останаха в Украйна, отстъпват на съвременните версии на тези системи, които са на въоръжение в руските войски. Украинските системи за радиоелектронна война също са остарели и могат да станат лесна плячка за самолетите Су-34 и хеликоптерите Ка-52 и Ми-28.

 

Важен фактор за вероятната руска победа в хипотетичната война може да бъде доброто познаване от Москва на въоръжението на Киев, докато украинците нямат данни за много видове оръжия в арсенала на въоръжените сили на РФ.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа