Александър Рар: Путин възприе стратегията на Джон Кенеди

Александър Рар: Путин възприе стратегията на Джон Кенеди
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.01.2022
  • Share:

След края на преговорите между Русия и НАТО експертите от целия свят анализират резултатите от двустранната дискусия. Германският политолог Александър Рар коментира ситуацията в своя Телеграм-канал.

 

Анализаторът вижда аналогии между настоящите международни отношения и събитията отпреди 60 години, когато светът беше на прага на Трета световна война. Тогава СССР реши да разположи ядрени ракети в Куба, на което САЩ бяха категорично против.

 

«Путин прави днес това, което Кенеди направи в миналото. Той заплаши, така принуди САЩ да преговарят», отбеляза Рар.

 

Мнозина говорят за провала на диалога, тъй като Русия не е успяла да получи гаранции от НАТО, че алиансът няма да се разшири. Но Александър Рар счита, че определен резултат е очевиден, тъй като влизането на Украйна в алианса е замразено за дълго време, ако не и завинаги. В същото време Париж и Берлин не планират да оттеглят ветото си от 2008 г. върху присъединяването на Киев и Тбилиси към западния блок.

 

Като цяло Западът дава да се разбере на Украйна, че няма да води война срещу Русия за интересите на киевските власти.

 

 

 

 

Съществува и вероятността Москва да е постигнала изтеглянето на оръжейните системи от страните от Източна Европа. Някои западни политици подкрепят идеята за връщане към Договора от 1997 г. между Русия и Северноатлантическия алианс, тъй като това намалява общото международно напрежение.

 

Съществуват обаче сили, подбуждащи конфронтацията, включително, по-специално, Американският конгрес, Зелената партия в Германия и редица русофобски политически сили в източноевропейските страни.

 

«Те не искат разведряване на отношенията, за каквото настояваха трезвите глави във Вашингтон и Москва след кубинската ракетна криза, тъй като считат, че предимството е на страната на Запада», заключи германският експерт.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа