Русия и Беларус обединяват военния си потенциал

Русия и Беларус обединяват военния си потенциал
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.01.2022
  • Share:

Русия и Беларус обмислят сценарий, при който ще е необходимо да се използва целият военен потенциал на двете страни за осигуряване на сигурността на Москва и Минск, съобщава РИА Новости.

 

 

„Такава ситуация може да възникне, когато силите и средствата на Регионалната група няма да бъдат достатъчни, за да гарантират сигурността на Съюзната държава /Русия и Беларус/ и ние трябва да сме готови да я укрепим. Заедно с беларуската страна беше постигнато разбиране, че за обща отбрана ще е необходимо да се включи целият общ военен потенциал“, каза заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин.

 

Лукашенко поиска от Русия помощ за охраната на западната граница на Беларус  - Свят - DarikNews.bg

 

Той отбеляза също, че по време на предстоящи съвместни маневри  руски и беларуски части ще се подготвят за бойни действия извън границите на двете страни. „Като част от изпитанието на силите за реакция на Съюзната държава се планира подготовка на войски и сили за действия не само в рамките на техните граници на отговорност, но и за решаване на внезапно възникнали задачи по локализиране на кризисни ситуации във всякакви застрашени райони“, обясни Фомин. Той отбеляза, че Москва и Минск редовно разработват варианти за използване на общи сили.

 

Освен това още през декември руският президент Владимир Путин се договори с белоруския си колега Александър Лукашенко за учения през февруари. По-рано стана известно, че руски военни заминават за Беларус, за да проверят силите на Съюзната държава.

Станете почитател на Класа