Сенатори: Байдън трябва да разкървави носа на Путин, ако Русия нахлуе в Украйна

Сенатори: Байдън трябва да разкървави носа на Путин, ако Русия нахлуе в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.01.2022
  • Share:

 Републиканските законотворци засилиха своята антируска реторика в сряда след среща с президента Джо Байдън. Избраните представители казаха пред репортери, че американският лидер трябва да даде на руския президент Владимир Путин „окървавен нос“, ако Москва нахлуе в Украйна. Преговорите между Вашингтон и Кремъл по въпроса в момента са в застой.

 

Двупартийна коалиция от сенатори се срещна с Байдън в сряда сутринта, след като се завърна от Украйна, където обещаха подкрепа от САЩ на прозападните фракции в Киев. След срещата при закрити врати републиканският контингент изрази ястребов тон.

 

„Досега никой не е разкървавявал носа на Владимир Путин“, каза пред репортери Роджър Уикър от Мисисипи.

„Мисля, че алиансът, нашите приятели в НАТО и двупартийното мнозинство са готови да помогнат на Украйна да се увери, че, ако това се случи, този път Владимир Путин ще получи кървав нос“, заяви той, позовавайки се на недоказаните твърдения на САЩ, че Москва се готви да нахлуе в Украйна .

 

Съобщава се, че Москва е разположила голям брой войски близо до границата си с Украйна, но отрича да има планове за нахлуване и напомня на Запада, че тези войски са на руска земя.

 

Белият дом настоява Украйна да може да се присъедини към НАТО в бъдеще, докато Кремъл смята идеята за западни сили и оръжия, разположени толкова близо до руската граница, за неприемлива.

 

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен трябва да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Женева, Швейцария, в петък в опит за излизане от задънената улица.

 

Междувременно във Вашингтон и двете партии втвърдяват реториката си.

„Искаме да имаме силни двупартийни санкции“, каза сенаторът от Северна Дакота Кевин Крамър (републиканец) пред репортери след срещата в сряда.

 

„Но… беше направено достатъчно, за да отвърнем поне малко. В момента Владимир Путин казва „Благодаря, г-н президент“, но думите са евтини и е време да се демонстрират някои действия", заяви още той.

 

Крамър не уточнява какво предполагат "действията“. По същия начин сенаторът от Минесота Ейми Клобухар (демократ), която също пътува до Киев с делегацията, обеща „последствия“ за Путин, ако руският лидер се насочи към Украйна, без да обяснява какви биха прпедставлявали тези последици.

 

Членовете на делегацията призоваха Байдън да наложи икономически санкции на газопровода "Северен поток 2", който в момента не изпомпва газ за ЕС поради забавяне на сертифицирането в Германия. Някои също така призоваха за доставка на оръжие на антируските сили в Украйна.

 

Официалната позиция на Белия дом за Украйна е, че се обмислят „всички опции“.

 

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа