Мъск „Трябва да сме много по-загрижени за срива на населението“

Мъск „Трябва да сме много по-загрижени за срива на населението“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2022
  • Share:

Главният изпълнителен директор на аерокосмическата компания SpaceX Илон Мъск е разочарован от възможния спад на световното население, нещо, което може да разруши амбициозните му планове за колонизиране на Марс.


"Трябва да сме много по-загрижени за срива на населението. Прогнозите на ООН са чиста глупост. Умножете миналогодишните раждания по продължителност на живота. Като се има предвид тенденцията за намаляване на раждаемостта, това е най-добрият случай, освен ако не се инвестира. Ако няма достатъчно хора за Земята, тогава определено няма да има достатъчно хора за Марс", прогнозира милиардерът в тема, публикувана в неговия Twitter във вторник.


Междувременно прогнозите на ООН показват, че в света живеят общо над 7,8 милиарда души, като броят им ще продължи да расте. Така международната организация прогнозира, че до 2060 г. ще има повече от 10.1 милиарда жители.


За да анализира това, което смята за тревожна тенденция, директорът на SpaceX прикачи два линка към медийни публикации. В първия, доклад на американската обществена телевизия NPR, се твърди, че през 2020 г. раждаемостта в САЩ е намаляла с 4% в сравнение с предходната година, отбелязвайки по този начин шестата поредна година на тенденцията.


В другата справка от британската BBC и публикувана през юли 2020 г. се говори за драстичния спад на раждаемостта. По-специално, данните от проучване, споменато по-горе, предполагат, че този параметър ще падне под 1,7 до 2100 г., тоест доста под 2,1, нивото на заместване, необходимо за поддържане на стабилно население.


Това не е първият път, когато Мъск се позовава на този въпрос. Миналия декември, по време на съвет на изпълнителните директори, организиран от The Wall Street Journal, бизнесменът заяви, че в света "няма достатъчно хора", което би представлявало заплаха за бъдещето на човешката цивилизация. Успоредно с това той отхвърли подходите на онези, които смятат, че населението нараства „безконтролно".

Станете почитател на Класа