Венецуела „НАТО се проектира в Латинска Америка чрез Колумбия като пионка“

Венецуела „НАТО се проектира в Латинска Америка чрез Колумбия като пионка“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2022
  • Share:

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви: „НАТО възнамерява да превземе света, като се разшири по-нататък в източната част на Европа. В същото време трансатлантическата организация се проектира в Латинска Америка, чрез Колумбия като пионка и все по-решителното присъствие на военни и военноморски средства в нашия район на влияние", каза Падрино в Twitter.


Предупреждението на министъра на отбраната идва на фона на нарастващото напрежение в граничната зона с Колумбия, където въоръжените сили на Венецуела са активирали военна операция за защита на територията от наркотрафиканти и паравоенни групировки, които действат от десетилетия в конфликта. Колумбийски въоръжени терористи Каракас нарича Танкол (въоръжени колумбийски терористи за трафик на наркотици).


От своя страна от Богота шефът на отбраната Диего Молано настоя, че лидерите на нередовни въоръжени групировки в Колумбия не са от неговата страна, а от Венецуела и Куба, изявление, което беше повторено и от администрацията на Иван Дуке.


Ден преди това Молано отново отправи обвинения срещу Каракас и Хавана в отговор на противоречиво изображение, където партизани от Колумбийската националноосвободителна армия (ELN) се появяват на един от главните пътища в департамента Араука, точно когато Дуке бе в този регион за обявяване на мерки срещу въоръжената група.

Станете почитател на Класа