За дешифриране алгоритъма на биткойн е необходим квантов компютър, милион пъти по-мощен от днешните

За дешифриране алгоритъма на биткойн е необходим квантов компютър, милион пъти по-мощен от днешните
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2022
  • Share:

Учени от университета в Съсекс (Обединеното кралство) установиха, че за да се разбие криптографският алгоритъм, отговорен за защитата на биткойн от хакери, ще е необходим квантов компютър, милион пъти по-мощен по отношение на броя кубити (квантови битове) от съществуващите в момента.


Всяка транзакция с криптовалута трябва да бъде „потвърдена" от мрежа от компютри, известни като копачи, преди да бъде добавена към блокчейна, най-големият неизменим запис за това кой какво притежава. На всяка транзакция се присвоява криптографски ключ по време на този процес на потвърждение и разбиването на този ключ, нещо невъзможно за обикновен компютър, би позволило тези биткойни да бъдат завладени.


„Има ограничен период от време, в който този ключ е уязвим и той варира, но обикновено е около 10 минути до час на ден", обясни Марк Уебър, учен от изследователския екип, цитиран от портала.


Експертите изчислиха, че разбиването на криптирането за 10 минути ще изисква квантов компютър с 1,9 милиарда квантови бита, докато разбиването му за един час ще изисква машина с 317 милиона кубита. Дори при наличен цял ден необходимата мощност ще бъде 13 милиона кубита.


В момента най-мощният наличен квантов компютър, собственост на IBM, достига само 127 кубита. Поради тази причина, според специалиста, заплаха за сигурността на криптовалутата е малко вероятно да възникне през следващото десетилетие.


Въпреки че биткойн може да бъде защитен в близко бъдеще, има опасения относно уязвимостта на други криптирани данни, като имейлите. „Хората вече са притеснени, защото можете да съхраните криптирани съобщения точно сега и да ги дешифрирате в бъдеще", каза Уебър. „Затова има голяма загриженост, че трябва спешно да променим нашите техники за криптиране, защото в бъдеще те няма да бъдат сигурни", заключи той.

Станете почитател на Класа