Китай: „САЩ трябва да приемат сериозно опасенията за сигурността на Русия, и всички да се откажат от манталитета на Студената война"

Китай: „САЩ трябва да приемат сериозно опасенията за сигурността на Русия, и всички да се откажат от манталитета на Студената война"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.01.2022
  • Share:

Китайският външен министър Ван И проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в четвъртък, като подчерта, че опасенията за сигурността на Русия трябва да бъдат „взети предвид сериозно и решително".


Министърът насърчи "всички страни да запазят спокойствие и да се въздържат от действия, които стимулират напрежението и увеличават кризата", се казва в официално изявление.


„Днес, в 21-ви век, всички страни трябва напълно да се откажат от манталитета на Студената война и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори", подчерта Ван И.


В този контекст той подчерта, че сигурността на една страна не може да бъде постигната в ущърб на сигурността на друга и че „не може да бъде гарантирана чрез укрепване или разширяване на военните регионалната сигурност блокове".


Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан връчи на руското външно министерство писмените отговори на предложенията за гаранции за сигурност, формулирани в средата на декември от Москва. Скоро след това Антони Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг намекнаха, че не приемат исканията на Москва за прекратяване на политиката на „отворени врати", дори когато става дума за съседни на Русия страни.


От своя страна руският външен министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че „положителна реакция по основния въпрос: неразширяването на НАТО на отговорът на САЩ не съдържа изток и разполагането на атакуващи оръжия от Атлантическия алианс което може да застраши руска територия".

Станете почитател на Класа