«Защо не се обяви мораториум върху разширяването на НАТО? Или НАТО иска война?»

«Защо не се обяви мораториум върху разширяването на НАТО? Или НАТО иска война?»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.02.2022
  • Share:

Отговорът на САЩ и НАТО на искането на Русия за гаранции за сигурност е далеч от очакванията на Москва, признава списание Der Spiegel. Авторът не е особено разстроен, но читателите се питат: къде е изходът? Защо не може да се предложи поне компромис, като мораториум върху разширяването на НАТО?

 

Читателите на Der Spiegel: "Защо не се обяви мораториум върху разширяването на НАТО? Или НАТО иска война?"

 

В писмения си отговор правителството на САЩ отхвърли ключовите изисквания на Русия за сигурност. Конкретното съдържание на отговора все още не е разкрито. Държавният секретар Антъни Блинкен обаче подчерта, че документът показва «сериозен дипломатически път към бъдещето, ако Русия е готова да го поеме». Според Блинкен Вашингтон е «отворен за диалог» и иска да постигне дипломатическо решение на кризата. Правителството на САЩ направи предложения до Москва, насочени към постигане на споразумения в определени области. В същото време документът изразява загрижеността на Америка от действията на Русия.

 

Блинкен също така заяви, че американската страна е подчертала в документа, че „вече е говорила публично от няколко седмици“. По-специално, че САЩ няма да се отклонят от позицията си по отношение на възможното членство на Украйна в НАТО.

 

„Вратата към НАТО е отворена и ще остане отворена, това обещаваме“, каза Блинкен.

 

Това означава, че основното искане на Русия да предотврати приемането на Украйна в НАТО от Вашингтон продължава да се отхвърля.

 

Като цяло внесените от американците предложения са далеч от исканията на Путин.

 

Коментари на читателите: 

 

Mitte

САЩ игнорират основния проблем за разширяването на алианса. Жалко, защото имаха възможността да уредят всички конфликти на Изток и да спасят хората от много страдания. Сега дърпането на въжеjf ще продължи и вероятно ще завърши с война. За какво? За да държи вратата към НАТО отворена? Безумие е да се налива масло в огъня.

 

Proton

«Защо не се обяви мораториум върху разширяването на НАТО? Или НАТО иска война?»

 

Eugen_der_chinGisKahn

За съжаление Путин ще направи това, към което го принуждават американците, и ще продължи конфронтацията. От моя гледна точка за този кошмар са виновни преди всичко американците. За да предотвратим това да се случи в бъдеще, трябва да разпуснем НАТО и да създадем собствена отбранителна организация в ЕС без американците. Тогава Путин няма да възрази срещу факта, че въоръжените сили на ЕС са разположени на границите му.

 

WurstHans

Нима не е вярно, че воденото от САЩ НАТО буквално се стреми към война? Военната индустрия не е ли напълно заредена? Или маржът на печалба в тази индустрия все още не е достатъчно висок? Колкото и отвратителна да е анексионистката политика на Путин в Крим, Източна Украйна и целия бивш източен блок, САЩ са също толкова виновни с дрънкането на оръжия.

Ние не искаме война. Наистина се надявам, че това мое мнение се споделя от мнозинството хора в Европа (а в случая с Русия и в Азия). Накрая седнете на масата и помислете как да решите проблема с климата! Това ще създаде достатъчно работни места и ще увеличи търговията в продължение на десетилетия по целия свят.

 

bukowski

Защо не може на руснаците да бъде обявен мораториум върху приемането на Украйна в НАТО? Обещайте да не приемате Украйна в НАТО поне за следващите 5-10 години? За този период на Украйна може да й бъде обещана помощ в случай на руска атака. Така Путин ще да запази лицето си, да представи всичко като свой успех, а НАТО да изчака и да види как ще бъде политическото развитие на такава нестабилна държава като Украйна.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа