Газовата криза дава възможност на САЩ да засилят износа на LNG

Газовата криза дава възможност на САЩ да засилят износа на LNG
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.02.2022
  • Share:

Глобалната газова криза и рязкото покачване на цените в Европа и Азия дават възможност за съживяване на инвестициите в нови проекти за износ на американски втечнен природен газ (LNG).

 

След почти тригодишно прекъсване на предоставянето на разрешителни за нови проекти в САЩ, високите цени на природния газ в световен мащаб, исторически ниските нива на запаси в Европа и нарастващото търсене на газ в Азия биха могли да стимулират осигуряването на по-дългосрочни договори за износ на LNG. Такива сделки ще осигурят ангажименти за доставки в продължение на десетилетия за проекти за втечнен природен газ и ще покажат на финансистите, че разработчиците на съоръжения за износ биха могли да спечелят много, като продават газ в региони, страдащи от енергиен недостиг въпреки растящата в географски мащаб негативна реакция срещу изкопаемите горива, включително срещу природния газ, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

 

Няколко LNG проекта в САЩ могат да достигнат до етап окончателно инвестиционно решение (FID) тази година, като поне три имат добри шансове за това, според анализатори.

 

Газовата криза дава възможност на САЩ да засилят износа на LNG

 

САЩ разполагат с най-големия капацитет за износ на втечнен газ в света, надхвърляйки капацитета на най-големите LNG износители – Австралия и Катар.

 

В същото време американските компании могат да добавят допълнителен капацитет за доставка на газ през следващите години, ако бъдат одобрени висящите им проекти и получат необходимото финансиране.

Настоящата газова криза в Европа е добра възможност за разработчиците на втечнен природен газ в САЩ, тъй като проблемът показа, че търсенето на газ остава високо и ще продължи да расте устойчиво, особено в Азия, дори когато възобновяемата енергия продължава да изтласква изкопаемите горива.

 

Дългосрочни договори

 

На фона на волатилността и растящите спот цени на втечнения газ все повече купувачи се насочват към дългосрочни договори, което е от решаващо значение за степента на осъществимост на проектите.

 

Глобалното търсене на газ, от друга страна, се очаква да остане устойчиво, дори когато енергийният преход поставя под въпрос ролята на изкопаемото гориво в дългосрочните планове за енергийния микс. Търсенето на газ в Азия – ключов регион на потребление – ще остане силно, тъй като там вече тече преход от въглища към газ.

 

„През 2021 г. темпа на сключване на договори се ускори до най-високите си нива за последните пет години. Азия представлява 85% от подписаните глобални договори, като Китай е начело в класацията“, става ясно от данни на Wood Mackenzie.

 

Проектът Venture Global в Луизиана, Driftwood LNG на Tellurian в същия щат и експортното съоръжение на Cheniere Energy в Корпус Кристи, Тексас, са сред обектите, които най-скоро време могат да получат одобрение за финансиране, смята Крейг Пиронг, професор по финанси в Университета в Хюстън.

 

Връщането на компаниите към дългосрочните сделки за доставка и увеличаващото се търсене на природен газ в Азия вероятно ще помогне за реализирането на редица проекти за пренос на газ през следващите 12 месеца, допуска Гавин Томпсън Wood Mackenzie.

 

Китай отново е голям купувач на американски LNG

 

Китайските вносители на втечнен природен газ се завръщат на пазара на дългосрочни договори след едногодишното прекъсване на американски газ, когато Пекин и Вашингтон се намираха в разгара на търговската война през 2019 г. и началото на 2020 г.

 

Американският износ на газ за Китай започна да нараства към края на 2020 г., за да достигне рекордно високо ниво през август 2021 г., сочат данни на американската Администрация за енергийна информация.

 

През ноември Китай вече е най-големият купувач на американски LNG, според информация на американското Министерство на енергетиката.

 

Тласък към нови проекти за втечнен газ

 

„Тъй като цените на втечнения природен газ се очаква да бъдат структурно по-високи и индексацията на петрола нараства, налице е значителна инерция по отношение на нови LNG проекти“, посочват от Wood Mackenzie в прогнозата си за 2022 г.

 

Компанията очаква през следващите две години да бъдат одобрени за финансиране проекти, които биха осигурили допълнителен износен капацитет от 79 млн. тона годишно, от които 33 млн. тона ще принадлежат на Северна Америка, 20 млн. тона на Русия и 16 млн. тона на Катар.

 

Банките най-накрая осъзнават, че това е екзистенциален въпрос

 

Глобалните цени на газа показват, че сме в началото на структурен недостиг на природен газ в световен мащаб, който може да продължи десетилетие, изтъква Шариф Суки, изпълнителен председател на Tellurian, отбелязвайки, че „Америка може да произвежда евтин газ, който е крайно необходима на глобална основа".

 

„Банките най-накрая осъзнават, че това е екзистенциален проблем по целия свят“, добави Суки, посочвайки, че Tellurian е фокусирана върху осигуряването на финансиране за своя проект Driftwood LNG, финализиран през това тримесечие, така че строителството може да започне през второто тримесечие на тази година.

 

Ролята на газа в енергийния преход ще продължи да се дискутира, но настоящата криза може да осигури реализацията на вече планираните проекти за износ на американски газ.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа