Daily Express: Западът се изплаши от руските кораби в Ла Манша

Daily Express: Западът се изплаши от руските кораби в Ла Манша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.02.2022
  • Share:

Два руски военни кораба преминаха през Ламанша. По време на движението те бяха придружавани от британския флот, според Daily Express. Имаше спекулации, че тези кораби се отправят към Черно море, за да участват в „нападение“ срещу Украйна. Москва обаче многократно отхвърля спекулациите за „агресия“, а истинската причина за преместването на корабите изобщо не е толкова вълнуваща.

 

Daily Express: Западът се изплаши от руските кораби в Ла Манша

 

Тази нощ, на фона на нарастващите страхове от възможна война с Русия, кораби на британския кралски флот започнаха да ескортират руски военни кораби, преминаващи през Ламанша.

 

Два руски кораба — ракетният крайцер «Маршал Устинов» и големият противоподводен кораб «Вицеадмирал Кулаков» преминаха снощи през Ламанша. Според военно-аналитичната платформа Navy Lookout те са били последвани от корабите на британския флот „Кент” (HMS Kent) и „Мерси” (HMS Mersey). Това се случи, след като вчера група руски кораби влязоха в пролива.

 

Изказваха се предположения, че корабите могат да бъдат изпратени в Черно море, за да участват в нападение срещу Украйна.


Но наскоро командването на руския флот обяви, че военните учения се планират да се проведат на 240 километра югозападно от бреговете на Ирландия от трети до осми февруари.


Както съобщи изданието The Drive, руските кораби са напуснали Балтийско море вчера, а още три руски кораба са се отправили оттам предишния ден.

 

През последните дни множество сили на ЕС ескортираха руски военни кораби.

 

Три руски кораба, плаващи през международни води към Ламанша, бяха ескортирани от хеликоптер и кораб на Кралския флот на Холандия.


След това, когато руските кораби пристигнаха в Ламанша, задачата за наблюдение бе предадена на белгийския и британския флот.


Освен това изглежда, че поне един кораб на френския флот е бил изпратен да наблюдава руските кораби.


Това се случва на фона на нарастващите страхове от възможна война с Русия, тъй като Владимир Путин е струпал 100 000 войници на границата с Украйна.


Въпреки това, в интервю за Daily Mirror, говорителят на министерството на отбраната заяви, че ескортирането на руски кораби е „честа практика“.

 

НАТО разположи около 4000 войници в Естония, Литва, Латвия и Полша, както и танкове, системи за противовъздушна отбрана и разузнавателни и части.


Общо 8500 американски войници също бяха приведени в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа, съобщи Пентагонът.

 

В светлината на последните събития руският лидер разкритикува Запада, че пренебрегва «фундаменталните руски опасения» относно сигурността, свързана с Украйна.

 

Путин също го обвини, че умишлено се опитва да въвлече Русия във война, като посочи, че Вашингтон наистина не се интересува толкова от сигурността на Украйна, колкото се опитва да провокира „въоръжен конфликт“.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа