Ще спре ли Русия газа за Европа в случай на война в Украйна?

Ще спре ли Русия газа за Европа в случай на война в Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.02.2022
  • Share:

Съединените щати заплашват Русия с широки икономически санкции, ако нахлуе в Украйна. В Москва обявиха «военно-технически действия» в отговор на «агресивността» на Запада. Експерти от ресурса Intellinews обсъждат дали тези планове включват спиране на доставките на газ за европейските страни.

 

Ще спре ли Русия газа за Европа в случай на война в Украйна?

 

Европа все още е силно зависима от руския газ, който представлява 30 до 40 процента от нейните наличности. В края на март отоплителният сезон ще приключи и местните ПГХ ще бъдат запълнени само с 10 процента, което ще е достатъчно до края на 2022 г., ако Русия не спре доставките. Ако обаче кранът бъде спрян, европейците няма да могат да попълнят запасите си от „синьо гориво“ и през следващата година ще се сблъскат със сериозна енергийна криза, в сравнение с която тазгодишната ситуация ще изглежда като детска игра.

 

«Подобна криза почти сигурно би включвала непрекъснати прекъсвания на тока, както и масивни прекъсвания на отоплението. Европейските потребители буквално ще замръзнат в тъмното, преди да се наложи да платят сметките си за ток. Следователно «газовите оръжия», доколкото съществуват, могат да бъдат сравнени с ядрените оръжия: те са твърде мощни, за да бъдат използвани», пише изданието.

 

Да, затварянето на газовия вентил би имало огромен и незабавен политически ефект върху Европа, но дългосрочните последици за руския газов бизнес правят това изключително непривлекателен вариант за Москва. Проблемът е, че сделките с газ обикновено продължават десетилетия, така че рисковете за репутацията са ключови за бизнеса. А Русия има подземни запаси от газ за сто години или повече.

 

«В Кремъл са напълно наясно, че подобни действия ще имат дългосрочни последици за Русия, чийто негативен ефект не може да бъде изчислен», твърдят експертите от Intellinews.

 

Но какво ще стане, ако започне война?

По време на военния конфликт може да бъде повреден газопроводът «Дружба», по който газът отива към европейските страни, включително през територията на Украйна. Кремъл ще се опита да представи този военен конфликт като локален, тъй като САЩ и НАТО ясно дадоха да се разбере, че няма да изпращат войски за защита на Украйна.

В този случай Русия вероятно ще продължи да доставя газ на европейските страни. Това означава увеличение на доставките по газопровода Ямал-Европа през Беларус и Полша от почти нула до 100 процента, за да се компенсира загубата на украинския транзит.

 

Intellinews предполага, че Газпром, като спешна мярка, може дори да използва Северен поток 2 без регулаторно одобрение и след това просто да плати глоба. А европейците може да се съгласят на такова решение, за да запазят доставките на газ.

 

Що се отнася до втечнения газ, обемите му са твърде малки, за да окажат влияние върху енергийния баланс на европейския континент. Газпром продава на Европа от 180 до 200 милиарда кубически метра газ годишно, което се равнява на една трета от цялото производство на втечнен газ.

 

В същото време много азиатски страни (например Япония) са напълно зависими от доставките на втечнен газ. Отклоняването на достатъчно втечнен газ за транспортиране към Европа (около половината от общото предлагане) би довело до рязко повишаване на цените на газа и голяма енергийна криза в азиатския регион.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа