Полският президент предлага изход от кризата с ЕК

Полският президент предлага изход от кризата с ЕК
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.02.2022
  • Share:

Полският президент Анджей Дуда предлага законопроект, който да реши проблема, който има страната с наказателната процедура от страна на ЕК заради нарушения принцип на върховенство на закона, пише Bloomberg. Пред журналисти във Варшава Дуда е заявил, че ще представи текстовете на полското правителство.

 

"Искам да дам инструмент на правителството, за да сложим край със спора с Европейската комисия. Полша няма нужда от него точно сега", коментира той.

 

Полша направи съдебна реформа, въвеждайки дисциплинарна камара за съдиите, която е в нарушение на европейските правила. През октомври Съдът на ЕС наложи дневна глоба от 1 млн. евро до преустановяване на нарушението. От ЕК коментираха, че ще си прихванат сумата от европейските фондове, които Полша трябва да получи.

 

Полският президент предлага изход от кризата с ЕК

 

В допълнение неспазването на принципа за върховенството на закона блокира достъпа на Полша до средствата по плана за възстановяване, които за страната са 36 млрд. евро.

 

Варшава обвинява ЕК в изнудване заради наложените санкции.

 

На този етап не е ясно дали правителството ще успее да събере мнозинство в парламента, за да бъде подкрепен законопроектът, предложен компромисно от Анджей Дуда. Предишни предложения за премахване на механизма бяха блокирани, тъй като нямаше съгласие в управляващата коалиция, а правосъдният министър Збигнев Жобро открито се конфронтира с Брюксел.

 

Премиерът Матеуш Моравецки коментира пред Европейския парламент, че дисциплинарната камара ще бъде премахната, но досега подобен законопроект не беше изготвен, припомня и DW. Агенцията допълва, че в предложението на Дуда е записано, че работещите в дисциплинарната комисия ще могат да изберат нова структура във Върховния съд, в която да продължат работата си или да се пенсионират. 

 

Полският президент обаче направи и едно допълнение в своето изказване, че се готви нова комисия - за "професионална отговорност", и гарантира, че тя ще третира всички съдии равнопоставено за разлика от спорната дисциплинарна комисия. 

 

Това е опит да се замажат очите на Брюксел заради блокираните фондове, смята професорът по европейско право Лорън Пех от университетът "Мидълсекс" в Лондон, цитиран от DW. Според него Варшава ще продължи да нарушава европейските правила.

 

Дори и да бъде одобрен подобен законопроект, не е ясно и дали ЕК ще приеме това като достатъчно условие. Преди време председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че освен премахването на спорната дисциплинарна комисия, Полша трябва да възстанови на работа и съдиите, които са били уволнени от нея.

 

"Много е рано за коментари", каза говорителят на ЕК Ерик Мамер по време на брифинга в Брюксел по темата. Той посочи, че първо трябва да бъде видяно предложението и тогава да бъде направен анализ дали ще удовлетвори Брюксел.

 

 

Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Станете почитател на Класа