Путин: „Ако Украйна като член на НАТО се опита да си върне Крим, Европа ще бъде въвлечена във война срещу Русия и няма да има победители“

Путин: „Ако Украйна като член на НАТО се опита да си върне Крим, Европа ще бъде въвлечена във война срещу Русия и няма да има победители“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.02.2022
  • Share:

„Ако Украйна се присъедини към НАТО и се опита да си върне Крим по военен начин, европейските страни също ще бъдат въвлечени във война срещу Русия, в която няма да има победители", каза руският президент Владимир Путин след срещата с френския си колега Еманюел Макрон.


Руският президент се обърна към журналистите, за да посочи „Разбира се, потенциалът на съвместна организация като НАТО и този на Русия не са сравними. Ние разбираме, че Русия е една от големите ядрени сили и дори изпреварва много в някои компоненти на модерността. Няма да има победители. Те ще бъдат въвлечени в този конфликт против волята си", добави той.


Освен това Путин обясни опасностите от влизането на Киев в Атлантическия алианс: „В украинските доктринални документи се описва подробно, че Русия е враг и връщането на Крим с военни средства е възможно. Представете си, че Украйна е член на НАТО. Член 5 не е отменен, напротив, президентът на САЩ Байдън наскоро каза, че член 5 е абсолютен императив и ще бъде приложен. В такъв случай ще има военна конфронтация между Русия и НАТО", добави руският президент.


Президентът припомни въпроса, който зададе на неотдавнашна пресконференция: "Трябва ли да воюваме срещу НАТО?" И посочи, че има и втора част на този въпрос: „Иска ли Западът да влезе във война с Русия? "Попитайте вашите читатели, зрители, интернавти - Искате ли Франция да влезе във война с Русия? Но така ще бъде", каза той, обръщайки се към репортерите.


Путин подчерта, че не смята, че Москва е нарушила териториалната цялост на Украйна. "Там взеха властта със сила. Трябваше да защитим народа на Крим", обясни той и добави, че Западът е подкрепил преврата в славянската страна.


„Извършвали ли сме някакви операции в Крим или някъде другаде с нормална държава, с нормално правителство? Не, никога не сме правили, дори не сме го обмисляли", каза Путин. „Защо западните страни подкрепиха преврата? От този момент нататък за нас властта в Украйна, източникът на власт, е превратът, а не волята на народа. При тези условия ние просто бяхме принудени да защитим хората, които живеят в Крим", заключи той.

Станете почитател на Класа