Байдън: „Ако руски танкове и войски преминат границата с Украйна, „Северен поток 2“ вече няма да има“

Байдън: „Ако руски танкове и войски преминат границата с Украйна, „Северен поток 2“ вече няма да има“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.02.2022
  • Share:

Президентът на САЩ Джо Байдън повтори, че Вашингтон няма да позволи на газопровода "Северен поток 2" да влезе в експлоатация, ако Русия "нахлуе" в Украйна.


„Ако Русия нахлуе, тоест ако танкове и войски преминат отново границата с Украйна, вече няма да има „Северен поток 2", каза президентът на САЩ на пресконференция след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом. „Ще сложим край на това", добави той.


В отговор на репортерски въпроса как САЩ ще го направят, след като проектът зависи от германските власти, Байдън каза: „Обещавам, че можем да го направим".


Освен това той увери, че САЩ са готови да покрият значителна част от нуждите на европейските страни от природен газ, ако доставките от Русия бъдат преустановени. Той добави, че администрацията му проучва как да постигне това и води преговори и с чуждестранни партньори.


От своя страна Шолц, който не говори конкретно за газопровода, подчерта, че Берлин и Вашингтон са обединени в пакета от възможни санкции срещу Москва и в случай на руска военна агресия срещу съседната страна те ще стигнат „сериозно далеч". "Ще бъдем единни. Ще действаме заедно. Ще вземем всички необходими мерки и ще го направим заедно", добави той.


Запитан как Берлин ще замени руския газ, Шолц каза, че страната му се отдалечава от изкопаемите горива, за да се бори с изменението на климата и се фокусира „върху възобновяемата енергия". „Тази година ще продължим да вземаме широкообхватни решения, които ще ни помогнат да използваме повече офшорна и наземна вятърна енергия, слънчева енергия. Ще се погрижим това да е печелившото бъдеще", заключи той.


"Северен поток 2" има капацитет да транспортира 55 000 милиона кубически метра газ годишно и е най-дългият газопровод, който минава под морето в света, с дължина 1234 километра.

Станете почитател на Класа