Разкош и простор: златните имоти на най-богатото семейство в Казахстан

Разкош и простор: златните имоти на най-богатото семейство в Казахстан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2022
  • Share:

Семейството на бившия президент на Казахстан притежава дворци и други луксозни имоти в Германия за около 100 милиона евро. Нима Германия се е превърнала в сигурен пристан за милионите на един автократ?

 

 

 

Фрески, ламперия от ценни дървесни видове, разкошни полилеи - вътрешното обзавеждане на двореца Зеелах в Баден-Баден е просто изумително. Хора, които са го видели, твърдят, че това е най-впечатляващото от всички творения, създадени с парите на мултимилионерите от бившия СССР.

 

През 19 век Зеелах е бил лятна резиденция на известен руски дипломат - тайния съветник Михаил Хрептович. Но онова, което днес се издига на същото място, надминава всички очаквания - вероятно бившият стопанин на двореца дори не е сънувал подобен разкош.

 

Новите собственици от Казахстан възстановяват историческия дворец, изграждат няколко къщи и огромен природен парк с фонтани, както и луксозна - частично подземна - спа зона на площ от хиляда квадратни метра с 25-метров плувен басейн.

 

Имоти за 100 милиона евро

 

Всичко това е струвало около 60 милиона евро, което става ясно от факта, че именно с тази сума е бил увеличен уставният капитал на компанията "Дворец Зеелах Инвест", която е номинален собственик на двореца. Всяка стъпка в строителството е била документирана със снимки, които били изпращани до Казахстан. "Веднъж на поръчителя не му харесаха едни фрески и той разпореди да бъдат направени отново, за което на художника бяха платени около 150 000 евро", казва човек, участвал в строежа.

 

Собствениците на тази прелестна резиденция притежават и три други недвижими имота в региона. "Всичко това принадлежи на членовете на едно семейство, да, именно това семейство... знаете за кого става дума", намеква събеседникът на ДВ, който преди е работил в структурите на казахстанските инвеститори в Баден-Баден и настоява да остане анонимен. "Всичко тук е направено с президентски размах", казва той. "Струва общо около 100 000 милиона евро."

 

Яснота за собствениците внасят германските регистри за собствеността на недвижимите имоти и най-вече Регистърът на прозрачността, създаден преди няколко години. От вписванията в него става ясно, че икономическата отговорност за тази мрежа от фирми носи Тимур Кулибаев - зет на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев и съпруг на неговата дъщеря Динара. С други думи компанията "Дворец Зеелах Инвест" се намира в тяхно разпореждане.

Динара Назарбаева купи най-скъпата вила в Женева. Динара Назарбаева и  нейната семейна снимка Динара Назарбаева и нейните деца

 

Тимур и Динара Кулибаеви, пак според същия регистър, са собственици и на втора фирма, регистрирана в Германия, която притежава други значими имоти в страната. Един от тях е замъкът "Бюлерхьое", който има статут на паметник на културата с национално значение. Навремето бившият германския канцлер Конрад Аденауер е бил сред редовните му посетители.

 

Историческата сграда става казахстанска собственост в края на 2013. Дълго време обаче в документите за собственост няма никакви белези, че става дума за семейството на Назарбаев. Защото като собственик на фирмите, притежаващи хотелите и дворците, е фигурирал петролният предприемач Яков Цскай. В много от сделките му обаче, включително в сферата на недвижимите имоти, негов младши партньор и бил президентският зет Тимур Кулибаев.

 

По-късно 71-годишният Цскай по дискретен начин предава имотите на президентското семейство. Санджар Бокаев, популярен политически коментатор и разследващ блогър от Казахстан, казва пред ДВ, че в петролния и газов сектор на Казастан, но и в металургията нищо не се случва без одобрението на Цскай.

 

Тимур Кулибаев е влиятелен бизнесмен с голямо политическо влияние, а Динара и Тимур Кулибаеви са най-богатото семейство в Казахстан. "Форбс" изчислява тяхното състояние на близо 6 милиарда долара. Възходът на двамата започва след като Нурсултан Назарбаев става президент на Казастан през 1991. Той управлява до 2019, когато постът пое неговият доверeник Касъм-Жомарт Токаев.

 

 Нурсултан Назарбаев управляваше Казахстан от 1991 до 2019

 

Огромното социално неравенство в Казахстан

 

Разкошът, в който живее семейството на Назарбаев за мнозина в Казахстан е олицетворение на огромното социално неравенство в страната, казва политологът Досим Сатпаев. Пропастта между бедни и богати беше и една от причините за безредиците в Казахстан, които правителството смаза по най-брутален начин през януари 2022. Стотици бяха убити. "Докато елитът, свързан с Назарбаев, става все по-богат, бедността ни най-малко не намалява", казва Сатпаев пред ДВ. Почти целият петролодобив в страната се контролира от управляващите елити, докато работниците редовно стачкуват поради ниските заплати, пояснява още Сатпаев.

 

След размириците през януари, насочени и срещу президента в сянка Назарбаев, той напусна Националния съвет за сигурност, а зет му Кулибаев вече не е председател на влиятелния Съюз на предприемачите. Президентът Токаев пък обеща, че ще сложи край на олигархията в страната.

 

Казахстански опозиционни политици, които от страх от репресии, живеят в Европа, отдавна настояват да бъдат замразени сметките и имуществата на семейството на Назарбаев в Западна Европа.

 

Разследващата мрежа OCCRP разкри наскоро, че контролирани от Нурсултан Назарбаев фондации, прикрити под благовидното було на милосърдни цели, са натрупали състояние от близо 8 милиарда долара. Разследвания на Radio Liberty показват, че семейство Назарбаев разполага с луксозни имоти в Европа и САЩ на стойност от 800 милиона долара, а тези от Германия дори не са включени в тази сметка.

 

Станете почитател на Класа