Откриха неизвестна дъщеря на Марко Поло

Откриха неизвестна дъщеря на Марко Поло
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.02.2022
  • Share:

Марчело Болоняри, докторант в университета Ка'Фоскари, е открил в Държавния архив на Венеция документ, разкриващ, че Марко Поло имал дъщеря на име Агнезе, родена преди известният пътешественик да се ожени за Доната Баодер, с която имат три официални дъщери: Фантина, Белела и Морета.


Документът, написан от самата Агнезе във Венеция на 7 юли 1319 г., когато тя е била на косъм от смъртта, поверява на баща й Марко Поло задачата да предаде последните й желания на нотариуса свещеник Пиетро Пагано от църквата Сан Феличе.


Свитъкът също така споменава нейния съпруг Николо и техните деца Барбарела, Папон (означава „лакомник") и Франческо, както и учителя на децата, Рафаеле да Кремона.


Агнезе не е посочила името на майка си в завещанието и това може да е знак, че майка й е починала, твърди Болоняри.


Смята се, че Агнезе е родена между 1295 и 1299 г., веднага след като търговецът и изследовател се завръща във Венеция през 1295 г. и преди да прекара една година като затворник в Генуа (1298-1299), по това време вражеска на Венеция държава.


Досега най-известната дъщеря на пътешественика беше Фантина Поло, достоен и решителен потомък на венецианеца, която не се колебае да се обърне към съда и да претендира наследството, което баща й е оставил. Тя е и автор на „бестселъра" от онова време „Пътешествията на Марко Поло".

Станете почитател на Класа