Първите изображения на Венера във видима светлина, направени от сондата на НАСА

Първите изображения на Венера във видима светлина, направени от сондата на НАСА
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.02.2022
  • Share:

Нови изображения, направени от сондата Parker Solar Probe на НАСА, показват повърхностния блясък на Венера, излъчващ се през нейната покривка от токсични облаци. Това е откритие, което може да помогне на учените да разберат по-добре минералите, които съставляват тази планета.


Повърхността на Венера обикновено е скрита от погледа и е покрита с гъсти облаци. Но при две скорошни облитания на планетата, сондата Паркър е използвала своя Wide-Field Imager или WISPR, инструмент, способен да изобрази цялата нощна повърхност в дължини на вълните от видимия спектър, вида светлина, който човешкото око вижда и която се простира в близкия инфрачервен спектър.


„Венера е третият най-ярък обект в небето, но доскоро нямахме много информация за това как изглежда нейната повърхност, защото изгледът ни бе блокиран от гъста атмосфера", каза Брайън Ууд, астрофизик и член на екипа на WISPR в лабораторията за Венера на САЩ. "Сега най-накрая виждаме повърхността в дължини на вълната, видими за първи път от космоса."

Станете почитател на Класа