Възможна ли е съпротива, ако Украйна нападне Донбас

Възможна ли е съпротива, ако Украйна нападне Донбас
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2022
  • Share:

Според Директора на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов при евентуална атака от страна на Украйна над Донбас има три фактора, които трябва да се вземат предвид.

 

Възможна ли е съпротива, ако Украйна нападне Донбас

 

„Първо, в случай на евентуално нападение от страна на Украйна, Донецк вероятно ще падне на втория ден — в това няма съмнение. Той е много близо до фронтовата линия, всъщност тя минава през предградията на Донецк.

 

Второ, в случай на офанзива украинците, разбира се, ще се опитат да достигнат границата с Русия, за да обявят, че проблемът е решен. Тяхната задача ще бъде да попречат на Русия да се намеси в ситуацията“, заяви Пухов.

 

От гледна точка на експерта, третата точка е свързана с факта, че в момента народната милиция на републиките на Донбас е „обезкръвена“ – хората са уморени от войната и, меко казано, не са много боеспособни.

 

„Вероятно има много сериозна неокомплектованост, така че те ще могат да окажат малка съпротива.

 

И ако Русия не се намеси бързо, то по принцип поражението на републиките е въпрос на часове, а не на дни.

 

Нямам предвид три или четири часа, а 36 часа или 48 часа. Тук трябва да осъзнаем, че украинската армия не е това, което виждахме през 2014-15 години. Това е армия, закалена в битки, много мотивирана, много активно се подпомага и те самите инвестират във въоръжените си сили. Следователно това е наистина сериозна сила и не бива да се подценява — арменците платиха за това, подценявайки азербайджанците, в резултат на това настъпи пълно поражение“, подчерта експертът.

 

Възможна ли е съпротива, ако Украйна нападне Донбас


 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа