Fox News: «Рашагейт» е изфабрикуван, на съд отиват двама обвиняеми

Fox News: «Рашагейт» е изфабрикуван, на съд отиват двама обвиняеми
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2022
  • Share:

Американският специален прокурор Дърам повдигна обвинения, разкриващи предизборната измислица на Хилари Клинтън за «руската следа» на изборите през 2016 г., съобщава Fox News. Двамата подсъдими ще се явят пред съда тази година. Според автора това проправя пътя за разследване на заговора на Клинтън срещу американската демокрация.

 

Fox News: "Рашагейт" е изфабрикуван, на съд отиват двама обвиняеми

 

 

В официалния обвинителен акт, внесен от специалния прокурор Дърам в съда, има доказателства, че адвокатите на предизборната кампания на Хилари Клинтън са платили на ИТ компания, за да «проникне» в сървърите, намиращи се в сградата на Trump Tower (небостъргачът на Тръмп, престижен небостъргач в Ню Йорк), където се намира The Trump Organization — основната компания на Доналд Тръмп, който беше главен изпълнителен директор на компанията до 2017 г. Компанията контролира бизнес областите на Тръмп като недвижими имоти, хотели, голф клубове и др., а след това в Белия дом, за да създадат компромат връзките на Тръмп с Русия, които възнамеряваха да предадат на правителствените органи.

 

На 11 февруари Дърам подаде официално съдебно искане, свързано с възможното нарушение на закона при представляване на кампанията на Хилари Клинтън от бившия адвокат на кампанията Майкъл Съсман, който беше обвинен за даване на лъжливи показания на федерален агент. Съсман не се призна за виновен.

 

В обвинителния акт срещу Съсман се казва, че през септември 2016 г., по-малко от два месеца преди президентските избори, той е казал тогава на главния юрисконсулт на ФБР Джеймс Бейкър, че не върши работа „за нито един клиент“, когато поискал и получил среща с Бейкър, по време на която той представил «въображаеми» данни и «някои материали», които уж демонстрирали съществуването на таен канал за комуникация между Trump Organization и Alfa Bank, свързана с Кремъл.

 

В предложението на Дърам, в раздел, озаглавен „Фактическа информация“, Съсман „събира и предаде обвинения на ФБР от името на поне двама конкретни клиенти, включително от високопоставен изпълнителен директор (Tech Executive 1) на американска ИТ компания (интернет компания ) и предизборния щаб на Хилари Клинтън.

 

В заявлението на Дърам се казва, че „книгите на фирмените сметки на Съсман показват“, че той „многократно е таксувал кампанията на Клинтън за работата си по намирането на обвинения срещу руската банка-1“.

 

Предложението на Дърам включва информация, че Съсман и въпросният ИТ изпълнителен директор са се срещнали и са комуникирали с друг правен партньор, който е служил като главен съветник на кампанията на Клинтън. Източници заявиха пред Fox News, че адвокатът е Марк Елиас, който е работил за адвокатската кантора Perkins Coie.

 

В материалите на Дърам се посочва, че през юли 2016 г. Tech Executive 1 е работил със Sussman, частна американска консултантска агенция, наета от адвокатска кантора 1 от името на кампанията на Клинтън, както и с множество ИТ специалисти и служители на няколко интернет компании, за да „събират въображаеми данни и документална информация.»

 

„Офисът на специалния прокурор не намери доказателства, които да потвърдят  твърденията за връка на Тръмп с Русия“, пише Дърам.

 

Бившият президент Тръмп реагира на съобщението, казвайки, че изявлението на Дърам «предоставя неоспорими доказателства, че моята кампания и президентството са били следени от оперативни работници, платени от кампанията на Хилари Клинтън в опита си да докажат пълната си измислица за връзката ми с Русия».

 

„Този ​​скандал е много по-сериозен по широта и обхват от Уотъргейт, а тези, които са участвали в тази шпионска операция и са знаели за нея, трябва да бъдат привлечени към наказателна отговорност“, каза Тръмп.

 

„В по-брутални времена в нашата страна това престъпление щеше да бъде наказано със смърт», добави Тръмп.

 

Той допълни: „Освен това трябва да бъде изплатена компенсация на засегнатите от този случай“.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа