Путин да признае "републиките" в Донбас - решава днес руският парламент

Путин да признае "републиките" в Донбас - решава днес руският парламент
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2022
  • Share:

 

Парламентарната фракция на "Единна Русия" вече се обърна към Кремъл с искане да започне доставка на оръжия за сепаратистите

 

 

В Държавната дума в Москва вече са внесени две проекторезолюции, заради които утре ще бъдат обсъдени две отделни проекторезолюции за признаване на т.нар. народни републики в Източна Украйна.


Това сочи сайтът на Думата, а според източник на агенция "Интерфакс" заседанието, на което ще бъдат обсъдени, е още утре. Прокремълската "Единна Русия" е втората партия, внасяща подобен текст, след като комунистите го направиха още на 19 януари.

 

 

" На утрешното пленарно заседание са предложени за разглеждане две постановления за обръщение до президента на Русия за необходимостта да бъдат признати Донбаската народна република и Луганската народна република. Двете постановления ще бъдат разглеждани отделно", каза председателят на Думата Вячеслав Володин.

 

Според него "въпросът е изключително важен и отговорен."

 

Това означава, че гласуването може да предшества срещата на руския президент Владимир Путин - от когото биха изисквали действия двете проекторезолюции - и германския канцлер Олаф Шолц в опит за успокояване на напрежението около Източна Украйна. Междувременно Киев иска среща с Москва заради сегашната обстановка, в която струпването на руски войски около границата доведе до коментари от Вашингтон за "предстояща" инвазия, пише "Дневник".

 

 

Разликата между двата проекта е в подхода. Този на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) предполага, че ако Думата го гласува, той ще отиде право при президента. В документа на "Единна Русия" се говори за нуждата от оценки от министерствата на външните работи и на отбраната, както и от други компетентни институции.

Преди две седмици парламентарната фракция на "Единна Русия" се обърна към Кремъл с искане да започне доставка на оръжия за сепаратистите в Донбас - процес, който според Запада и Киев е в ход отдавна, макар и неформално.

 

Т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република обявиха независимост през май 2014 г., след като сепаратистите месец след началото на конфликта с Киев обявиха, че е проведен референдум за самоопределение. Досега обаче дори Русия, която анексира малко преди това Крим и която е обвинявана, че стои зад сепаратистите, не ги е признавала: в списъка до момента е само частично признатата Южна Осетия.

Москва настоява, че не е част от конфликта. Това е и формалната причина Русия да е изразявала склонност дори за двустранни разговори на Путин с украинския му колега Володимир Зеленски, но с уговорката, че те няма да са конкретно за Донбас.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа