На американските дипломати наредиха да унищожат компютрите и телефоните в посолството в Киев

На американските дипломати наредиха да унищожат компютрите и телефоните в посолството в Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2022
  • Share:

Американското посолство е временно преместено от Киев в Лвов, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Медиите пишат, че Държавният департамент е разпоредил унищожаването на мрежовото оборудване и компютрите, както и демонтирането на телефонната система на мисията.

 

The Wall Street Journal, позовавайки се на американски източници, пише, че тези мерки ще направят сградата на посолството неподходяща за функциониране като дипломатическа мисия,  съобщава РИА Новости .

 

 

Според Блинкен, посолството се премества поради "значително натрупване на руски сили" близо до границата с Украйна. То "ще продължи да поддържа контакти" с правителството на Украйна. Блинкен каза, че дипломатическата мисия възнамерява да продължи да подкрепя координацията на дипломатическите усилия за деескалация на ситуацията.

 

Блинкен каза, че американците „очакват с нетърпение да върнат служителите в посолството“ в Киев „веднага щом условията позволят“. Той увери, че САЩ продължават да полагат "искрени усилия за постигане на дипломатическо решение" на ситуацията. Според него „пътят към дипломацията остава реален, ако Русия реши да си сътрудничи добросъвестно“, съобщава ТАСС .

 

Той смята преместването на посолството за "оправдана предпазна мярка", която "по никакъв начин не подкопава" ангажимента на САЩ към Украйна. Блинкен твърди, че ангажиментът на Вашингтон към „суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоклатим“. В същото време шефът на Държавния департамент призова всички американци временно да напуснат Украйна.

 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс увери, че решението за преместване на американското посолство в Украйна от Киев в Лвов не е свързано със заплахи срещу американски дипломати. Прайс каза, че временно и.д. посоланик на САЩ в Украйна Кристина Куин и повечето от останалите служители на посолството в страната вече са в Лвов.

 

На въпрос дали информацията за унищожаването на компютрите и телефонната система е вярна, представителят на Държавния департамент посочи, че в такива случаи са предвидени определени процедури, но не уточни кои. Прайс изрази увереност, че служителите на посолството в Лвов ще бъдат в безопасност и ще продължат да работят с украинските власти.

 

Припомняме, медиите съобщиха, че посланикът и други американски дипломати се  местят от Киев в Лвов. Съединените щати със своите изявления и действия, насочени към създаване на впечатлението, че Русия уж подготвя инвазия, предизвикаха паника в Украйна. В резултат на това 12,5 милиарда долара бяха изтеглени от страната, тя  беше  на ръба на финансов колапс, въздушният трафик с Украйна започна да се  ограничава, украински олигарси, бизнесмени и депутати  напуснаха страната с чартърни полети.

 

 

Превод: ПИ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа