Макрон разкри подробности от разговора с Путин

Макрон разкри подробности от разговора с Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.02.2022
  • Share:

Френският президент Еманюел Макрон каза, че се е обадил на Владимир Путин по молба на украинския лидер Владимир Зеленски, който според съобщенията напразно се опитва да се свърже с руския президент.


На пресконференция Макрон разкри, че е поискал прекратяване на военните действия на Москва в Украйна по време на това, което той определи като "откровен, директен, бърз разговор с Путин " по-рано същия ден.


Френският президент каза, че вярва, че трябва да остане отворена врата за дипломация с Русия, така че Киев и Москва да могат да преговарят за прекратяване на настоящия военен конфликт.


„Мисля, че е моя отговорност преди всичко да предприема такива инициативи, когато те са поискани от Украйна, и след това, като осъждам, като санкционирам, като продължавам да вземам решения и действам, да оставя този път отворен, така че денят, когато условия могат да бъдат изпълнени, да можем да постигнем прекратяване на военните действия за украинския народ", каза Макрон.


В прочита на разговора на Макрон се посочва, че „Путин е предоставил изчерпателно обяснение на причините и обстоятелствата за решението за провеждане на специална военна операция" и че двамата лидери са имали „сериозна и откровена размяна на мнения по въпроса за Украйна".


В поредица от туитове рано в петък сутринта Макрон също обяви, че „ЕС е решил да нанесе много тежки удари на Москва с редица нови санкции, включително за финансовия, енергийния, транспортния и експортния сектор, както и визовия сектор забрани за определени руски граждани". Той добави, че Париж скоро ще достави пакет от помощ на Киев на стойност 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) и ще продължи да доставя военно оборудване в подкрепа на украинските въоръжени сили.


Новите наказания следват редица подобни мерки, наложени от западните лидери, както и от съюзници като Япония, след като Москва започна „специална военна операция" в подкрепа на отцепилите се републики в граничещия с Русия регион Донбас. Въпреки че пълният мащаб на въоръжените действия остава неясен, руското министерство на отбраната твърди, че е нанасяло удари по изолирани цели в Украйна.

Станете почитател на Класа