Newsweek: Границата между Русия и САЩ минава през Арктика

Newsweek: Границата между Русия и САЩ минава през Арктика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

Newsweek пише за рязко нарастване на военното напрежение в Арктика на фона на влошаващата се криза около Украйна. Авторите на статията посочват, че САЩ и други членки на НАТО проявяват засилена активност в региона, подготвяйки се за „потенциална конфронтация“ с Русия.

 

Newsweek: Границата между Русия и САЩ минава през Арктика

 

 

Температурата се повишава в Източна Европа и САЩ предупреждават, че безпрецедентното струпване на руски войски на руско-украинската граница може да завърши с инвазия в Украйна всеки момент, въпреки многократните отричания от Кремъл.

 

А с влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва, далечната замразена граница, разделяща двете най-големи ядрени сили в света, заплашва един ден да експлодира, ако някога между тях избухне конфликт.

 

Напрежението в Арктика рязко нараства, тъй като съперниците от Студената война преследват противоположни интереси и се подготвят за потенциална конфронтация.

 

„Дори по време на Студената война, дори със засилването на военните действия през последните години, Арктика все още беше място, където осемте арктически държави се държаха в по-голямата си част по-далеч от глобалната политика, фокусирайки се единствено върху Арктика“, каза Newsweek Майкъл Сфрага, директор-основател на Полярния институт, номиниран от президента Джо Байдън за председател на американската комисия за арктически изследвания.

 

„За съжаление това вече не е така“, добави той.

 

Сфрага, роденият в Аляска географ, посветил голяма част от живота си на изследване на отдалечените северни краища на земното кълбо, подчерта загрижеността си, че влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва може да доведе до най-сериозния срив в сътрудничеството и комуникацията в Арктика.

 

«Ако Арктика беше балон, което не е, но ако беше, щеше да има доста добро повърхностно напрежение около него, когато става въпрос за съпротивление на външните сили. Това вече не съществува», твърди Сфрага.

 

«Виждаме как въпроси като Крим и Украйна и други региони сега оказват натиск върху този балон, този защитен балон, който заобикаля Арктика.»

 

Ако този балон се спука, критичното сътрудничество като споделянето на данни, изследвания и съвместните учения, което досега успешно се справяше с някои от най-напрегнатите моменти в многострадалните отношения между САЩ и Русия, ще бъде застрашено.

 

„Линията на тенденцията, която се проведеждаше по време на Студената война, линията на тенденцията се запази до 2014 г., тя се запази до съвсем скоро“, добави Сфрага, „а сега виждам и се тревожа за съвсем различната динамика, в която мащабът на това, което може да се случи в Украйна, засенчва всеки друг проблем, с който сме се занимавали през последните няколко десетилетия.»

 

Всъщност, предупреждава той, това е „нещо в мащаб, с което вероятно не сме имали работа след Втората световна война“.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа