В.Нуланд: „Проектът Северен поток 2 няма да бъде съживен“

В.Нуланд: „Проектът Северен поток 2 няма да бъде съживен“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2022
  • Share:

По време на сесия на комисията по външни работи на Сената на САЩ, един от сенаторите попита Нуланд дали смята, че санкциите, наложени от Вашингтон на Северен поток 2, трябва да бъдат постоянни.


„Мисля, че „Северен поток 2" вече е мъртъв. Не мисля, че някога ще бъде съживен", отговори тя.


На 22 февруари германският канцлер Олаф Шолц каза, че германското правителство е спряло процеса на сертифициране на проекта за газопровод "Северен поток 2", след като Русия призна Донецката и Луганската народни републики. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън инструктира администрацията да наложи санкции срещу Северен поток 2 AG и ръководството, в отговор на действията на Русия в Украйна.


Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен преди края на 2019 г., но поради санкциите на Вашингтон строителството се забави. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които минават от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.


Москва многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори.


Също така Виктория Нуланд заяви, че ще подкрепи установяването на редовно ротационно присъствие на силите на НАТО в Черно море. "Аз лично подкрепям това от дълго време. Както знаете, НАТО, подобно на Съединените щати, има редовен график на ученията", каза тя, отговаряйки на релевантен въпрос по време на сесия на комисията по външни работи на Сенат на САЩ.


Нуланд каза още, че след обединението на Крим с Русия, Москва е започнала да разполага на полуострова „голямо разнообразие от съвременни оръжия, което й е дало възможност да блокира някои участъци от Черно море по начин, който е неприемлив за Съединените щати".

Станете почитател на Класа