Русия все повече разчита на ракети и артилерия, за да окаже натиск върху Украйна

Русия все повече разчита на ракети и артилерия, за да окаже натиск върху Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.03.2022
  • Share:

Руските атаки засегнаха Киев, Одеса и други места в Украйна, тъй като Москва изглежда променя бойния си план, за да принуди Украйна да се откаже от претенциите си към южната и източната си територия.

 

В понеделник украинското правителство отхвърли искането на Русия да предаде завзетия пристанищен град Мариупол, където продължават интензивните боеве.

 

Тъй като военната офанзива срещу Украйна е в застой, Русия все по-често бомбардира цивилни райони в това, което се превръща във война на изтощение, целяща да окаже натиск върху правителството в Киев да направи отстъпки и да се съгласи с исканията на Москва.

 

Привидната тактическа промяна се случва в момент, в който президентът Байдън се отправя към Европа тази седмица за срещи със съюзници и партньори от НАТО, Г-7 и европейски държави, включително Полша. Очаква се те да обсъдят усилията за възпиране, хуманитарната помощ и кампанията за санкции срещу Русия.

 

В понеделник руското външно министерство предупреди, че отношенията между Москва и Вашингтон са „на ръба на разрив". Москва привика посланика на САЩ Джон Съливан, за да му връчи протестна нота във връзка с коментара на американския президент Джо Байдън, че руският му колега Владимир Путин е "военнопрестъпник".

 

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че въпреки напрежението администрацията на Байдън се ангажира да поддържа линии за комуникация с Москва, и добави: „Ужасно е да чуеш една страна да говори за "неуместни коментари", когато същата тази страна участва в масово избиване" на цивилни.

 

Байдън, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и британският министър-председател Борис Джонсън обсъдиха загрижеността си относно тактиката на Русия в Украйна по време на разговор в понеделник, съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

 

 

 

САЩ наложиха мащабни санкции над Русия заради нападението ѝ в Украйна, като спомогнаха за откъсването на руската икономика от световната финансова система. САЩ също така предоставиха на Украйна редица военни помощи за борба с руските сили, включително противотанкови оръжия и противовъздушни ракети, които украинските сили използваха, за да нанесат тежки поражения на нахлуващите военни.

 

Близо до Киев, където бойните действия са в патова ситуация, руските сили изглежда деградираха украинските позиции с артилерийски удари и ракети с далечен обсег. В понеделник грохотът на артилерийските обстрели беше почти постоянен, пише The Wall Street Journal.

 

В онлайн публикация президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че в понеделник чрез осем хуманитарни коридора в няколко града, включително Киев и Мариупол, са били спасени 8057 души. „Успяхме да доставим и 200 тона хуманитарна помощ", добави той.

 

Вътрешно разселени лица преминават през чакащи автомобили, докато се придвижват към граничния пункт Паланка в Молдова, Одеска област, Украйна, в понеделник, 21 март 2022 г. Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

 

През нощта Русия разруши търговски център, за който Москва твърди, че е бил използван като склад за оръжие. Ударът разруши 10-етажна сграда на търговския център и изпочупи прозорци на стотици метри от него. В понеделник руското министерство на отбраната публикува видеозапис на удара и доказателства, които според него показват, че Украйна е използвала обекта за съхранение на оръжие и е използвала паркинга за изстрелване на ракети по руските войски на фронтовата линия край Киев.

 

Украински официални лица съобщиха, че при нападението са загинали най-малко осем души.

 

Военните отцепиха търговския център, където в понеделник сутринта можеше да се види как войници товарят трупове в микробуси. Украински уебсайт съобщи, че преди удара в социалните медии е била разпространена снимка на търговския център, на която се виждали няколко паркирани там украински военни камиона. Правителството призовава украинците да се въздържат от разпространяване на снимки на военни в социалните мрежи, които биха могли да издадат позициите им на Москва.

 

Руските атаки около военни райони предизвикаха опасения, че страната има агенти, които работят в Украйна и набелязват цели за Москва.

 

Кметът на града заяви, че ще наложи нов комендантски час в украинската столица с продължителност 35 часа от 20:00 ч. местно време в понеделник.

 

Нападенията се разиграха в момент, в който Русия поиска от Украйна да предаде Мариупол. Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната към Министерството на отбраната, заяви в неделя, че Киев трябва да отговори на руското предложение до 5 ч. московско време в понеделник по данни на „Интерфакс“.

 

В понеделник украинското правителство отхвърли руското искане в Twitter. То цитира вицепремиера на страната Ирина Верешчук, която заяви, че предаването на града не е вариант и поиска от Русия да осигури на цивилните безопасен коридор за напускане.

 

 

Стратегията за бомбардировки, която Русия прилага, нанесе особено тежки поражения на Мариупол, където боевете достигнаха до улиците. Украински официални лица съобщиха, че Русия е бомбардирала художествено училище, в което са се укривали около 400 души, като е затрупала хората под развалините.

 

Състоянието им не може да бъде определено. Дни по-рано беше бомбардиран театър в града, където се бяха укрили голям брой хора.

Мариупол е стратегическа цел за Москва, която се опитва да открие сухопътен коридор към анексирания от Русия Кримски полуостров и да промени темпото на продължаващата вече три седмици инвазия. От началото на инвазията си досега Русия не е успяла да превземе нито един голям украински град.

 

В районите, които Москва е завзела, тя се опитва да потуши размириците. В понеделник руските войски раниха един протестиращ и разпръснаха други със светкавични гранати и сълзотворен газ в южния град Херсон.

 

Военната операция на Русия се провежда на три фронта: на север от Кримския полуостров, на юг от Беларус към Киев и на запад от окупираните райони в южната част на Украйна към Николаев и накрая към пристанищния град Одеса.

 

Военни анализатори твърдят, че Русия може би все по-често търси оперативна пауза, за да прегрупира силите си и да се подготви за нова офанзива, която да доведе до временно прекъсване на бойните действия, но не и до пълно прекратяване на огъня, което би изисквало пробив в досега безплодните преговори между Киев и Москва, или до по-нататъшни бомбардировки на градските райони.

 

"Вероятно ще станем свидетели на много повече разрушения и на много по-малко територии, които ще се разменят", казва Майкъл Кофман, експерт по руската армия в CNA Corp, добавяйки пред WSJ, че Русия вероятно ще продължи да атакува градовете. „Ако украинските сили използват градските райони за отбрана, а градската среда е изключително благоприятна за защитника, каква би била вашата стратегия?"

 

Последният руски ултиматум бе отправен в момент, в който високопоставени представители на САЩ също изразиха подозрения, че Кремъл възприема нова стратегия след почти месец на сражения при спиране на напредъка и същевременно нанасяне на тежки хуманитарни щети на страната. Според тях новият подход се фокусира върху осигуряването на т.нар. сухопътен мост между Западна Русия и Кримския полуостров и разширяването на руския контрол върху региона Донбас в Източна Украйна. Изглежда, че Кремъл също така се опитва да принуди украинското правителство да приеме неутралитет между Русия и Запада.

 

Руините на спортния клуб Sport Life. Снимка: Sinitsa Aleksandr / UNIAN

 

Нападението на Русия срещу Украйна е принудило повече от 10 милиона души да напуснат домовете си, съобщи ООН, а мащабите на хуманитарната катастрофа не дават признаци на облекчаване, тъй като Москва продължава атаката си с ракетни удари и артилерийски огън. По оценки на ООН около 3,5 млн. души са напуснали Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари.

 

Световната здравна организация заяви, че сраженията нанасят все по-големи поражения на здравната система на Украйна. В понеделник агенцията на ООН съобщи, че е регистрирала 14 смъртни случая и 36 ранени при нападения срещу здравната система, свързани с офанзивата. Характерът на нападенията варира от отвличания и тежки оръжия до възпрепятстване на медицинските специалисти, заяви СЗО.

 

В понеделник Русия заяви, че е превзела щаб на украинското военно командване и е взела 61 украински военнопленници, и съобщи за атака с крилати ракети срещу предполагаем център за обучение на чуждестранни и украински бойци в Ровненския регион в Западна Украйна, при която според нея са загинали над 80 украински и чуждестранни бойци.

 

Украйна потвърди ракетното нападение срещу тренировъчния център в Ровненска област, като същевременно заяви, че интензивността на руските бойни въздушни операции е намаляла. Тя също така заяви, че Русия е обстрелвала Одеса.

 

Доброволци помагат на хора с увреждания на жп гарата в Лвов. Снимка: Kovalchuk Victor / UNIAN

 

В понеделник сутринта двете страни си размениха обвинения за нанесени щети в химически завод в град Суми в Източна Украйна, където беше установено изтичане на амонячен газ.

 

Украинската и руската страна се споразумяха за осем хуманитарни коридора за понеделник, включително някои за Мариупол, каза Верешчук.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Украйна, че възпрепятства тези коридори. В миналото Украйна е заявявала, че Русия е атакувала такива линии за преминаване.

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всякакъв компромис с Москва трябва да бъде одобрен на референдум. 

 

Украински войници на контролно-пропускателен пункт близо до Одеския национален академичен театър за опера и балет в центъра на Одеса, Украйна, в петък, 18 март 2022 г. Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg
 

Станете почитател на Класа