BlackRock: Войната на Русия в Украйна слага край на глобализацията

BlackRock: Войната на Русия в Украйна слага край на глобализацията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.03.2022
  • Share:

(London (CNN Business) Руската операция в Украйна слага край на глобализацията, каквато я познаваме, каза главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк.

 

BlackRock е най-голямата в света корпорация за управление на инвестиции, с активи оценявани на 10 трилиона щатски долара към януари 2022 г. Американската мултинационална корпорация е основана през 1988 г. със седалище Ню Йорк. Оперира в 30 държави със 70 офиса и клиенти от над 100 държави.

 

В писмо от четвъртък до акционерите на корпорацията Лари Финк предупреждава, че след нападението на Русия срещу Украйна и „отделянето ѝ от глобалната икономика“ правителствата и компаниите по света започват да поставят на преоценка зависимостта си от други държави.

 

„Руската инвазия в Украйна сложи край на глобализацията, каквато я познаваме през последните три десетилетия“, пише . Той прогнозира, че изолацията на Русия „ще накара компаниите и правителствата по целия свят да преоценят своите зависимости и да анализират отново своите производствени и монтажни възможности“.

 

Но някои страни биха могли да се възползват от новата ситуация като изграждат местни индустрии, като компании на място или "близо" до своите дейности, казва Финк. И добавя, че коронавирусната пандемия вече е задействала тези процеси. Защото в началото на пандемията страните отчаяно се борят, за да си осигурят необходимите лични предпазни средства, произведени в Китай.

 

 

Но когато икономиките отново започнат да се възстановяват и търсенето започне да нараства, тесните места във веригата на доставки ще повишат инфлацията до равнища, невиждани от десетилетия. Недостигът на полупроводникови чипове по-специално например, засегна през последната година индустриите – от автомобилните производители до технологичните компании.

 

Сега, нападението на Русия срещу Украйна – последвано от бързи и наказателни западни санкции и елиминирането на много компании – разстрои международните експортни пазари. Цената на суровия петрол Brent – глобалният еталон, се покачи над 139 долара за барел в началото на март, тъй като купувачите се страхуват от шокове в предлагането, макар оттогава цената на петрол да се понижи.

 

„Сигурността за енергийни доставки доведе до съюз с поддръжниците на енергийния преход като основен глобален приоритет“, каза Финк. Той очаква потреблението на въглища да се увеличи през следващата година, тъй като Европа и Азия се опитват да се откажат от руския петрол и газ, а покачващите се цени на енергията вероятно ще направят възобновяемите източници по-конкурентоспособни, уточнява той. „В дългосрочен план вярвам, че последните събития всъщност ще ускорят преминаването към по-екологични източници на енергия в много части на света“, пише Финк.

 

 

 

Anna Cooban, CNN Business, Превод: д-р Радко Ханджиев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа