Шанхай изключва пълен локдаун, въпреки рязкото нарастване на случаите на Covid

Шанхай изключва пълен локдаун, въпреки рязкото нарастване на случаите на Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2022
  • Share:

Шанхай регистрира рязко покачване на случаите на Covid-19, но служителите изключиха пълно блокиране заради щетите, които би нанесло на икономиката.


Шанхай обаче има за цел да облекчи решението с по-целенасочен подход от постоянни 48-часови блокирания на отделни квартали и мащабни тестове, като същевременно поддържа до голяма степен работещ метрополиса от 25 милиона души.


На ежедневна пресконференция в Шанхай от администрацията намекнаха за важността на избягването на пълно блокиране на огромния пристанищен град. „Ако Шанхай се спре напълно, ще има много международни товарни кораби, плаващи в Източнокитайско море. Това ще засегне цялата национална и световната икономика", каза Ву Фан, медицински експерт от градската работна група за пандемия.


Ву направи коментарите, когато градските власти също обявиха, че ще започнат да раздават комплекти за самотестване на жителите на Шанхай, като последният знак, че правителството разширява своя отговор на пандемията.


Китай до голяма степен държеше коронавируса – който за първи път се появи в град Ухан в края на 2019 г. – под контрол чрез своите строги мерки за нулева толерантност. Но този подход отгоре надолу все повече се поставя под въпрос на фона на опасенията за икономическото въздействие и обществената „умора от пандемията", особено като се имат предвид по-малко тежките симптоми на Omicron.


Китай в събота съобщи за 5600 нови потвърдени вътрешнизаразени, повечето от които безсимптомни.


В сряда експертът по инфекциозни болести в Шанхай Джан Венхонг, водещ лекар в борбата с пандемията в града, призова за балансиране на антивирусните мерки с поддържането на „нормален живот".


По-меката стратегия на Шанхай досега не успя да спре нарастването на случаите, а локализираните блокирания провокираха мърморене онлайн и пускане на хранителни стоки в някои райони.


Шанхай отчете ново рязко покачване на новите местни заразени до 2269 – около 40% от общия брой на националнитезаболели.

Станете почитател на Класа