Северна Корея може да се готви за ядрен опит

Северна Корея може да се готви за ядрен опит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2022
  • Share:

Северна Корея може да прави бърза подготовка за провеждане на ядрено изпитание за първи път от повече от четири години, според доклад на южнокорейски медии.


Агенцията Yonhap, цитирайки правителствени източници, каза, че Северна Корея изглежда копае „пряк път" към тунел 3 на своя по-рано затворен полигон за ядрен опит в Punggye-ri.


Анализатори от Центъра за изследване на неразпространението (CNS) заявиха в началото на март, че сателитните изображения показват признаци на възстановяване на обекта, но възстановяването му и функционирането му може да отнеме месеци или години. Сега режимът на Ким Чен-ун може да промени курса.


Punggye-ri е единственият известен полигон за ядрен опит в Северна Корея. Тя проведе шест теста на ядрени оръжия в тунели на обекта от 2006 до 2017 г. Последният и най-голям ядрен опит на Северна Корея изглежда предизвика геоложка нестабилност, която причини множество малки земетресения, но анализатори и служители на американското разузнаване казаха, че мястото вероятно може да бъде използвано отново.


Развитието идва няколко дни след като Северна Корея наруши забраната на ООН и изстреля междуконтинентална балистична ракета. Япония и Южна Корея заявиха, че е изминала 1080 км, достигайки максимална надморска височина от повече от 6200 км, слизайки на 90 мили западно от полуостров Ошима на Хокайдо, най-северния главен остров в Япония.


Ракетата, наречена Hwasong-17, е най-голямата ракета с течно гориво, изстрелвана някога от пътно-мобилна пускова установка, казаха анализатори. Това беше първият път от 2017 г., когато Северна Корея изпробва МКБР и представляваше значителна стъпка в разработването от Пхенян на оръжия, които биха могли да поразяват цели в САЩ.


„Ким нареди теста заради ежедневно ескалиращото военно напрежение в и около Корейския полуостров и неизбежността на дългогодишната конфронтация с американските империалисти, придружена от опасност от ядрена война", съобщи държавната агенция.


Punggye-ri е затворен след самоналожения мораториум на Северна Корея върху изпитанията на ядрени оръжия през 2018 г. Със спирането на преговорите за денуклеаризация обаче Ким каза, че вече не се чувства обвързан от този мораториум.

Станете почитател на Класа