НАТО няма да разполага войски в Украйна, за да избегне войната с Русия

НАТО няма да разполага войски в Украйна, за да избегне войната с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.03.2022
  • Share:

НАТО няма да изпраща сили в Украйна, защото това ще доведе до пълномащабен конфликт с Русия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в четвъртък.


„В същото време ние носим отговорност да гарантираме конфликтът в Украйна да не се превърне в пълноценна война между НАТО и Русия", каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос относно предложението на Полша да изпрати мироопазваща мисия в Украйна. „Няма да разполагаме войски на място в Украйна, защото единственият начин да направим това е да бъдем готови да влезем в пълен конфликт с руските войски.


НАТО също не трябва да допуска още по-голяма ескалация на конфликта в Украйна и сблъсък с Русия, което разполагане на войски на алианса на украинска територия би предизвикало, каза генералният секретар на НАТО.


„Решени сме да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна и приветствам конкретните предложения за помощ, направени от съюзниците днес. В същото време ние носим отговорност да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира допълнително, защото това би било още повече опасно и по-опустошително", каза Столтенберг, като подчерта, че разполагането на войски на НАТО в Украйна ще доведе до пряк военен сблъсък с Русия.

Станете почитател на Класа