Global Times: Америка трупа печалби за сметка на Европа от санкциите срещу Русия

Global Times: Америка трупа печалби за сметка на Европа от санкциите срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

От момента на изострянето на руско-украинския конфликт Вашингтон активно настоява от съюзниците си да въвеждат все нови и нови санкции срещу Москва. Внимателният анализ обаче показва, че Европа губи, а САЩ всъщност печелят икономически от санкциите, пише Global Times. Американците не се интересуват от разрешаване на конфликта, тъй като влошаването на отношенията между ЕС и Русия им позволява да насърчават продажбата на своите оръжия и енергоресурси за Европа, се подчертава в статията.

 

Global Times: Америка трупа печалби за сметка на Европа от санкциите срещу Русия

 

 

Ситуацията в Украйна отново ескалира и Вашингтон отново активно обсъжда с европейските си съюзници затягането на ограничителните мерки срещу Русия. Историята обаче показва, че икономическите санкции най-често само допринасят за ескалацията на конфликта, а не обратното, пише Global Times. И ако внимателно анализирате ситуацията, става ясно, че именно САЩ получават икономически ползи от въвеждането на все новите и нови ограничения срещу Русия, докато европейците трябва да плащат за това, се подчертава в статията.

 

Откакто Русия започна специалната операция в Украйна, Вашингтон непрекъснато настоява съюзниците си да затегнат санкциите – и повечето европейски държави вече последваха тези призиви. Въпреки това, в сравнение с икономическите дивиденти, които Вашингтон получава от тези мерки, Европа е изправена пред огромни загуби в различни области, посочва Global Times.

 

Европейците последваха САЩ в налагането на все по-необмислени икономически ограничения срещу Русия. А сега те трябва да платят огромна цена за това, включително загубата на собствената си енергийна сигурност, както и изправянето пред сериозни трудности при възстановяването на икономиката си, която беше засегната от пандемията, подчертава авторът.

 

В същото време самият Вашингтон подхожда много по-гъвкаво към въпроса за санкциите, като винаги се стреми преди всичко да задоволи собствените си интереси, се казва в статията.

 

Става кристално ясно, че американските власти не проявяват искрен интерес, когато става въпрос за разрешаване на конфликта за Украйна, пише Global Times. А това е така, защото те могат да се възползват много от продължителната и задълбочаваща се враждебност между ЕС и Русия, насърчавайки доставките на американски оръжия и енергоресурси за Европа, обяснява авторът.

 

Global Times: Америка трупа печалби за сметка на Европа от санкциите срещу Русия

 

 

Докато Вашингтон продължава да оказва силен натиск върху европейските си съюзници да спрат да купуват руски петрол, самите Съединени щати през миналата седмица увеличиха вноса на суров петрол от Русия с 43%, или 100 000 барела на ден, се съобщава в статията.

 

В същото време въвеждането на ограниченията срещу Русия допринесе за значително увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа, която преди това получаваше повече от 40% от своя газ от Русия. Износът на втечнен природен газ от САЩ нарасна с 16% миналия месец и вече е на рекордно високо ниво, според данните на Refinitiv.

 

Междувременно американците планират да продължат да увеличават доставките. В съвместно споразумение от 25 март САЩ обявиха, че възнамеряват да изнесат поне 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европа тази година, обяснявайки това с намерението си да помогнат на европейците да „прекратят зависимостта си от Русия“ в енергийния сектор, се отбелязва в статията.

 

Американската валута също обикновено набира сила, когато има геополитическа криза в света или сериозни сътресения на международните пазари, пише Global Times. Сега САЩ активно позиционират финансовия си пазар като „сигурно убежище“ за капитали, привличайки все повече европейски активи, което спомага за консолидирането на стойността на долара. Доларът продължава да расте, тъй като перспективата за повече санкции срещу Русия подтиква инвеститорите да преминат по-активно към долари, се пояснява в статията.

 

В същото време трудностите в икономическата сфера поради въвеждането на допълнителни ограничения, както и ескалиращите проблеми поради наплива на украински бежанци, продължават да влияят негативно на много европейски страни. Те започват да изпитват недостиг на енергийни ресурси, икономиката им носи допълнителна тежест, социалноосигурителният сектор е претоварен.

 

Предвид всички негативни последици, можем да очакваме, че през следващите месеци европейската икономика ще бъде изправена пред още по-големи трудности и натиск, прогнозира Global Times.

 

Главата на икономическия отдел на ЕС вече предупреди миналата седмица, че поради ескалацията на конфликта в Украйна темпът на растеж на европейската икономика ще се забави значително тази година и че прогнозата за 4% растеж през 2022 г., публикувана в началото на годината, ще трябва да бъде ревизиран надолу.

 

2022 г. трябваше да бъде годината на възстановяване на световната икономика от глобалните последици от пандемията COVID-19.

 

Злоупотребата с едностранните санкции за реализиране на собствената геополитическа стратегия от страна на американските власти води до факта, че световната икономика отново изпитва негативните последици от непрекъснато нарастващата несигурност, се подчертава в статията.

 

Най-значимото отрицателно въздействие на санкциите, които САЩ прилагат активно, е, че тези мерки подклаждат и без това високата инфлация, засилвайки прекъсванията в световната верига за доставки и провокирайки цените на енергията, суровините и много други стоки, заключава Global Times.

 

А с нарастването на инфлацията глобалната икономика може да се сблъска и с проблема със стагфлацията, което допълнително ще изостри ситуацията за обикновените наемни работници, предупреждават експертите.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа