Метанът в земната атмосфера се е повишил с рекордно количество

Метанът в земната атмосфера се е повишил с рекордно количество
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

Атмосферните нива на метан, мощен парников газ, през 2021 г. се увеличиха с рекордно количество за втора поредна година, според данни на правителството на САЩ.


Концентрацията на метан в земната атмосфера е скочила със 17 части на милиард (ppb) през 2021 г., установи наблюдението на Националната океанска и атмосферна администрация (Noaa), най-голямото годишно увеличение, регистрирано от началото на съвременните измервания през 1983 г. Предишното рекордно увеличение от 15,3 ppb, бе през 2020 г.


Докато въглеродният диоксид, отделен от изгарянето на изкопаеми горива, може да се задържи в атмосферата и да допринася за глобалното затопляне за поколения, метанът е с много по-кратко действие. Метанът обаче е много по-мощен като парников газ: той е 25 пъти по-мощен при улавяне на топлина и действа като значителен краткосрочен двигател на климатичната криза. Активистите казват, че „метанът е запалена факла за климата в сравнение с постепенното кипене, осигурено от CO2."


„Нашите данни показват, че глобалните емисии продължават да се движат в грешна посока с бързи темпове", каза Рик Спинрад, администратор на Noaa. „Доказателствата са последователни, тревожни и неоспорими."


Метанът идва от различни източници, от разпадането на органичната материя във влажните зони до изпусканите газове от кравите и не е сигурно какво точно стои зад голямото увеличение на емисиите. Ноаа каза обаче, че около една трета от емисиите се дължат на индустрията за изкопаеми горива, която изпуска и изгаря големи количества метан при сондажи за нефт и газ. Бързи съкращения на метана биха могли да помогнат за ограничаване на катастрофалното глобално затопляне, според учените.


Според мощен климатичен доклад на ООН, публикуван тази седмица, емисиите на метан трябва да бъдат намалени с една трета, ако светът иска да избегне катастрофалното повишаване на температурата. Учените казват, че покачването на глобалната температура с до 0,3 градуса може да бъде избегнато, ако емисиите на метан бъдат намалени.


„Рекордните печалби на замърсителите трябва да се използват за правилно запечатване и саниране на всеки кладенец и отстраняване на всеки теч на метан. Намаляването на метана трябва да бъде част от трансформиращите глобални усилия за постепенно премахване на смъртоносните изкопаеми горива в полза на наистина чиста възобновяема енергия", каза Каси Сийгъл, директор на Института по климатично право към Центъра за биологично разнообразие.

Станете почитател на Класа