Мъск стана най-големия акционер в социална медия и това трябва да задейства алармата

Мъск стана най-големия акционер в социална медия и това трябва да задейства алармата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

Джон Нотън
Когато миналата седмица се появи новината, че Илон Мъск, бос на Tesla и SpaceX и най-богатият човек в света, е платил 2,9 милиарда долара (2,3 милиарда британски лири) за 9,2% от Twitter, медийният свят – стар и нов – за кратко загуби своя колективен ум. Какво е намислил Мъск? (В края на краищата той винаги замисля нещо, дори ако това е просто тролиране. И с повече от 80 милиона последователи в Twitter, той е доста ефективен трол.)


Всъщност, ако нетната ви стойност е 290 милиарда долара, 2,9 милиарда долара са малка сума. А тя го направи най-големият единичен акционер в компанията. Тогава Twitter осъзна сериозността на ситуацията и се съгласи да му даде място в борда в сделка, която уж му пречи да купи мажоритарен дял в бизнеса.


Тъй като никой не знае какво се случва в главата на Мъск, започнаха трескави спекулации. Един лагер смяташе, че просто го е направил за забавление и злорадство. Разбира се, Мъск обича да се забавлява с огромната си публика, но предстои нещо много по-сериозно. Той иска да направи значителни промени в начина, по който работи Twitter. По-специално, той вярва, че платформата трябва да има бутон за редактиране, който ще позволи на хората да преглеждат своите туитове след предаването. Той анкетира своите последователи в Twitter, питайки дали са съгласни. От 4,4 милиона гласували 73,6% са отговорили с „да".


Защо това е интересно? Основно защото Мъск има проблем със собствената си зависимост към Twitter. Нарича се Комисия за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), мощната агенция на федералното правителство, създадена след краха на Уолстрийт през 1929 г. чиято основна цел е да наложи закона срещу пазарна манипулация. И Мъск е в конфликт със SEC от доста време.


През 2018 г., например, той беше съден от агенцията, след като написа в Туитър, че има „осигурено финансиране", за да направи Tesla частна собственост на цена от 420 долара за акция. Той уреди случая, като се отказа от титлата си като председател и компанията се съгласи да назначи „Twitter sitter" – адвокат по ценни книжа, който оттук нататък ще трябва да одобри всяко писмено изявление на Мъск за компанията, което може да съдържа „съществена информация". Споразумението беше актуализирано през 2019 г., за да уточни теми, за които не може да туитва без одобрение; те включват финансовото състояние на Tesla, прогнозата за печалбите, предложените придобивания и производствените данни. Като се има предвид, че инконтиненцията на Мъск при туитване изглежда нелечима, ще бъде интересно да видим какво ще реши SEC. Като правителствена агенция очевидно не може да принуди Twitter да го деплатформира, защото това наистина би нарушило първата поправка. От друга страна, Twitter може да го забрани – както направи с Доналд Тръмп – защото това е просто публична компания, въпреки че сега е част от негова собственост.


Но какво ще стане, ако Мъск продължи практиката си да туитва това, което в правото на ценните книжа се счита за съществена информация за неговата компания – неща, които биха могли да повлияят на цената на акциите? Това би го поставило в сблъсък със закона. Мъск обаче е безразличен към законовите разпоредби. В началото на кризата с Covid-19 той отвори отново своята фабрика Tesla в Калифорния в нарушение на местната заповед за локдаун. „Tesla възобновява производството днес срещу правилата на окръг Аламеда", туитира главният изпълнителен директор на милиардерите. „Ще бъда на линия с всички останали. Ако някой бъде арестуван, моля, това да съм само аз." Той също така заплаши да премести централата и „бъдещите програми" в Тексас или Невада „незабавно" и предположи, че компанията може да не продължи „изобщо производството във Фримонт" .


Стигнахме до странно място, където, както казва техническият коментатор Ранджан Рой: „Правилният регулатор на САЩ се бори с най-богатия човек в света за способността му да използва комуникационна платформа, която е жизненоважна за бизнес интересите му – и той току-що отиде и ефективно купи платформата." Което може би е причината той внезапно да е „за" възможността да преглежда своите туитове. В крайна сметка това може да е неговата карта за излизане от затвора.

Станете почитател на Класа