Times: Швеция и Финландия възнамеряват да се присъединят към НАТО това лято

Times: Швеция и Финландия възнамеряват да се присъединят към НАТО това лято
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2022
  • Share:

Очаква се Финландия да кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс през юни, отбелязва вестникът.

 

Times: Швеция и Финландия възнамеряват да се присъединят към НАТО това лято

 

 

Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО това лято. Това съобщи в понеделник The Times, позовавайки се на източници.

 

Очаква се Финландия да кандидатства за присъединяване към Северноатлантическия алианс през юни, следвана от Швеция, отбелязва вестникът.

 

Според източници властите на Швеция и Финландия работят заедно за постигане на консенсус в рамките на своите страни по въпроса за присъединяването към НАТО, но всяка държава ще вземе окончателното решение самостоятелно.

 

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че евентуалното влизане на Швеция и Финландия в НАТО е една от най-обсъжданите теми по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 6 и 7 април.

 

Решението на Финландия за кандидатстване за членство в НАТО

 

Както вестник Iltalehti съобщи на 7 април, Финландия може да реши дали да кандидатства за членство в НАТО през май. На 14 април, посочва изданието, финландският кабинет ще публикува допълнение към доклада за външната политика и политиката на сигурност. Комисиите на финландския парламент ще започнат да го обсъждат след Великденските празници. Вестникът подчертава, че позицията на държавното ръководство на Финландия относно присъединяването към НАТО няма да бъде пряко изразена в текста на допълнението.

 

Източници на вестника считат, че министерската комисия ще вземе решение за НАТО през първите две седмици на май, но процедурата позволява това да стане преди началото на май. След това тази информация ще бъде предадена на НАТО в Брюксел.

 

Финландският външен министър Пека Хаависто заяви пред репортери на 7 април, че ако бъде подадена молба, процесът на приемане на Финландия в НАТО може да отнеме от няколко месеца до една година.

 

Дебатите за НАТО в Швеция

 

Понастоящем в управляващата Социалдемократическа работна партия на Швеция се води вътрешна дискусия за възможността за членство на страната в НАТО. Премиерът Магдалена Андерсон заяви, че вече не изключва преразглеждане на отношението на страната й към политиката на необвързаност и влизане в алианса. Тя многократно заявява в миналото, че свободата от военни съюзи служи добре на Швеция, но понастоящем твърди, че „когато картата на политиката за сигурност бъде преначертана, трябва да анализираме отново и да вземаме решения въз основа на нея“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа