Зеленски: Дори след Буча ЕС не може да вземе решение за ембарго на руския газ и петрол

Зеленски: Дори след Буча ЕС не може да вземе решение за ембарго на руския газ и петрол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.04.2022
  • Share:

Пред литовските депутати президентът на Украйна каза, че Русия е депортирала във "филтрационни лагери" стотици хиляди жители на окупираните украински земи

 

 

Някои страни от ЕС не могат да ограничат закупуването на руска енергия, дори след като видяха кланета в Буча и други украински градове.

 

Това каза украинският президент Володимир Зеленски пред литовския парламент.

Володимир Зеленски благодари на Литва за това, че пое водещата роля в отказа на руски енергийни носители и прехвърлянето на оръжие в Украйна. И добави, че това е лидерството, от което се нуждае целият континент, за да докаже, че общите европейски ценности "остават живи".

Зеленски прикани днес ЕС бързо да наложи санкции върху всички руски банки и вноса на петрол от Русия и да определи краен срок за прекратяването на вноса на руски природен газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не можем да чакаме. Нужни са силни решения и ЕС трябва да ги вземе сега. Те трябва да санкционират петрола и всички руски банки. Всяка страна от ЕС трябва да определи срокове, в които ще се откаже или ще ограничи вноса на руски енергийни източни като газа", каза Зеленски във видеобръщение към парламента на Литва. "Само тогава руското правителство ще разбере, че трябва да се стреми към мира, че войната се превръща в катастрофа за тях", добави той.

 

Зеленски спомена и стотиците европейски компании и банки, които демонстрират „явно пренебрежение в отговор на исканията за спиране на финансирането на военната машина на Руската федерация заради техните данъци, заради техните акцизи“.

По думите на Зеленски навсякъде, където са били, руските войници са се държали, както са се държали в киевското предградие Буча. Руските сили са обвинявани в избиването на голям брой цивилни в Буча, докато Кремъл отрича вина и твърди, че това е инсценировка на украинците.

Пред литовските депутати президентът на Украйна каза, че Русия е депортирала във "филтрационни лагери" стотици хиляди жители на окупираните украински земи. По тази тема засега няма коментар от Москва.

Европейската комисия разработва предложение за евентуално петролно ембарго над Русия, но още няма споразумение по въпроса между страните членки на съюза. На фона на разкритията за избиване на цивилни украинци миналата седмица европейският блок одобри петия пакет от наказателни мерки срещу Русия, включително забрана за внос на руски въглища, припомни Ройтерс.

 
 

 

Станете почитател на Класа