По план ли се движи военната инвазия на Русия в Украйна?

По план ли се движи военната инвазия на Русия в Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.04.2022
  • Share:

Според Кремъл "специалната военна операция" в Украйна върви по план. Но дали това е точно така, пише в туит Министерството на отбраната на Великобритания. По данни на британското разузнаване в Украйна са убити поне шестима руски генерали, а руски военни сами атакуват своите командващи.

 

Руската армия е загубила поне 2151 части въоръжение - артилерия, както и самолети и хеликоптери, част от които са изоставени или пленени от украинските военни и използвани отново, този път срещу руснаците. Това е над три пъти повече от унищоженото или превзето украинско въоръжение. По данни на Министерството на отбраната на Великобритания руските военни дори са свалили по погрешка свой самолет.

 

Руските военни търпят такива загуби, че се налага да отстъпват в Беларус и обратно в Русия, за да се прегрупират и поправят щетите, посочват още британските военни и питат: "Това ли е планът ви?".

 

По план ли се движи военната инвазия на Русия в Украйна?

 

По данни на украинското Министерство на отбраната загубите на руските военни са съществено повече - само унищожените бронирани машини са почти 2000, свалените самолети - 157, а хеликоптери - 140. Унищожени са и седем кораба. Също така 19 600 руски войници са загубили живота си по време на войната в Украйна, съобщават още военните.

 

Според Министерството на отбраната на Украйна Русия няма план за действие, а се подготвя тактика само за няколко дни напред, допълват от украинската информационна агенция УНИАН. Според военните в страната сегашното поведение на руския президент Владимир Путин и военното командване на страната е непредсказуемо, ирационално  и излишно емоционално.

 

Има риск както от използване на химическо оръжие, така и от разгръщане на конфликта навътре в територията на Украйна, предупреди зам.-министърът на отбраната Ана Маляр.

 

По-рано днес (12 април) от полка "Азов" съобщиха, че руски военни са използвали химическо оръжие в Мариупол. Досега тази информация още няма независимо потвърждение. Киев също официално не съобщава за подобна атака, макар че високопоставени чиновници често посочват, че очакват и използването на биологично или химическо оръжие от страна руските военни.

 

Руският президент Владимир Путин коментира от своя страна, че целта на "специалната военна операция" е да бъде помогнато на хората от Донбас, а една от причините да бъде нападната Украйна е фактът, че Киев отказва да изпълнява Минските споразумения, както и че се превръща в "антируски плацдарм".

 

Путин заяви още, че целите на Русия в тази война ще бъдат изпълнени и допълни още, че мирните преговори са в "задънена улица" и затова и военните действия ще продължат. Украинският президент Володимир Зеленски нееднократно е заявявал готовността си за да преговаря лично с Путин, за да бъде намерено решение на проблемите.

 

Дори и след данните за клането в Буча той коментира пред чужди медии, че след това, което е видял в киевското предградие, ще му бъде много трудно да седне на една маса с руския си колега, но няма друг избор. В същото време украинският президент предупреди, че среща с Путин може и да няма.

 

В Кремъл обаче не смятат, че среща между Путин и Зеленски е необходима, за да се договори мирно споразумение. В руските планове двамата могат да се срещнат едва при подписването на мирен договор, а подробностите по него - да бъдат договорени на ниво министерства на външните работи.

 

 

Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа