ESA преустановява сътрудничеството с Русия по своите лунни мисии

ESA преустановява сътрудничеството с Русия по своите лунни мисии
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Европейската космическа агенция (ESA) взе решение да спре сътрудничеството с Русия по нейните мисии Луна-25, Луна-26 и Луна-27, се казва в изявление на ESA в сряда.
„Генералният директор на ESA започна цялостен преглед на всички дей

ности, предприети в момента в сътрудничество с Русия и Украйна. По-специално ESA ще прекрати съвместните си дейности с Русия по Луна-25, -26 и -27.", се казва в изявлението.


„Както при ExoMars, специалната военна операция на Русия в Украйна и произтичащите от това санкции представляват фундаментална промяна на обстоятелствата и правят невъзможно ESA да приложи планираното лунно сътрудничество", се казва в документа, добавяйки, че други възможности за полети са се разглеждали. По-рано ESA обяви за невъзможно да продължи сътрудничеството по ExoMars, руско-европейската мисия за изследване на Марс.


„Въпреки че всички елементи на мисията ExoMars Rover (пусковата установка, модулът носител, модулът за спускане и роувърът Rosalind Franklin) вече са преминали прегледите за готовност за полети, тъй като сътрудничеството с Роскосмос на ExoMars е преустановено, мисията няма да бъде стартирана през септември. тази година", се казва в изявлението.


На 24 февруари президентът на САЩ Джо Байдън каза, че санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници на Москва заради Украйна, ще засегнат високотехнологичния сектор на Русия, както и нейната космическа програма. Според Байдън Вашингтон ще спре повече от половината от високотехнологичния внос за Русия.


Европейският съюз наложи санкции на космическия ракетен център "Прогрес". По-късно Европейската космическа агенция заяви, че шансовете за стартиране на мисията ExoMars са много малки поради антируските санкции. Освен това ESA заяви, че обмисля възможността за използване на европейски ракети за орбитални спътници, които според първоначалните планове трябваше да бъдат изстреляни от руските ракети "Союз". Германия изключи своя телескоп, инсталиран на космическата обсерватория Spektr-RG, която е съвместен проект с Русия.


Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че руската космическа корпорация ще издържи санкциите с минимални щети, тъй като е била подготвена за тях предварително.

Станете почитател на Класа