Кой е Медведчук и защо арестът му трябва да има значение за Кремъл?

Кой е  Медведчук и защо арестът му трябва да има значение за Кремъл?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Андрю Рот
Виктор Медведчук, често наричан „тъмния принц" на украинската политика, е бил верен съюзник на Путин от две десетилетия, ръководейки проруска политическа партия в Украйна от години, дори след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и началото на смъртоносната война в Донбас.


Но техните връзки са дори по-дълбоки от политическите съюзи. Двамата са почивали заедно на Черно море в резиденцията на Путин в Сочи и вилата на Медведчук в Крим, а Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук, Дария.


Докато Путин заявява отклонението на Украйна към Европа и НАТО като причини за инвазията, някои твърдят, че може да има и елемент на лично отмъщение: затварянето от Украйна на проруските телевизионни станции на Медведчук, изземване на имуществото на семейството му и поставянето му под домашен арест по дело за държавна измяна, което Путин нарече „абсолютна чистка на политическото поле".


За един петролен и медиен барон и от дълго време довереник на Путин това беше дълго падане.


В рамките на дни след инвазията Медведчук изчезна от домашен арест в Киев, което накара мнозина да повярват, че руските специални части са успели да го изведат от страната. Но повторното му появяване в ареста даде на Зеленски неочаквана разменна монета. Официални лица предлагат размяна на затворници и предполагат, че Медведчук е споделил информация, която би направила живота му опасен в Русия.


Малко се разкрива за операцията по залавянето на Медведчук. Снимките, публикувани от украински власти, го показват намръщен в пълен военен камуфлаж и белезници.


Кремъл отговори на повторния арест с твърдението, че Путин няма специални отношения с Медведчук. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отначало предположи, че снимките на Медведчук може да са фалшиви, а след това заяви „Медведчук никога не е имал задкулисни отношения с Русия. Ако имаше такива щеше да напусне Украйна преди началото на войната".


„Що се отнася до обмена на [пленници], за който много актьори в Киев говорят с толкова много страст, плам и удоволствие, Медведчук не е руски гражданин и няма отношение към специалната военна операция. Той е чуждестранен политик", каза Песков на брифинг.

Станете почитател на Класа