Марин Льо Пен предлага по-тесни връзки между НАТО и Русия след войната

Марин Льо Пен предлага по-тесни връзки между НАТО и Русия след войната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Френският крайнодесен кандидат за президент Марин Льо Пен, за която прогнозират 45% гласове срещу 55% за Еманюел Макрон за президентския балотаж на 24 април, свика пресконференцията за външната политика.


Льо Пен заяви: „Веднага щом руско-украинската война приключи и бъде уредена с мирен договор, аз ще призова за осъществяване на стратегическо сближаване между НАТО и Русия и ще изтегля Франция от военното командване на водения от САЩ алианс".


Тя се опита да свали светлината на прожекторите от предишните си близки отношения с Владимир Путин, което доведе до твърдения от Макрон, че е „финансово зависима от Кремъл". Льо Пен каза, че всеки разговор за нейната изневяра на френските интереси или че е длъжник на Путин е „неточен и особено несправедлив".


Докато тя говореше, протестиращ се изправи, държейки снимка във формата на сърце на Льо Пен и Путин, които се ръкуват в Кремъл през 2017 г. Протестиращият беше свален на земята от охраната и извлечен по пода.


През 2014 г. партията на Льо Пен – тогава наречена Национален фронт и след това преименувана на National Rally – взе заем от 9 милиона евро от руско-чешка банка за кампаниите за местни избори и все още изплаща заема.


Преди пет години, когато Льо Пен също се изправи срещу Макрон на балотажа през 2017 г., който тя загуби тежко, Путин я прие в Кремъл, позирайки за ръкостискане. По това време Льо Пен заяви с възхищение, че споделя същите ценности като Путин и че се появява „нов световен ред" с Путин, Доналд Тръмп и нея начело. Тя каза, че подходът й е много подобен на този на Макрон, тъй като той е изградил лични отношения с Путин и е водил диалог с него, като го е поканил във Версайския дворец и в лятната му резиденция на Средиземно море.


Тя промени отношението си към Русия след избухването на войната, осъждайки инвазията в Украйна и заявявайки, че е независима от чужда нация, и се опита да насочи вниманието към вътрешните цени на санкциите, инфлацията, разходите за енергия и цената на жива криза.


Тя заяви: „Аз съм защитавала само интересите на конференцията Франция.
Льо Пен каза, че по-добрите връзки с Русия ще попречат на Москва да стане твърде близка с Китай, като отбеляза, че повтаря аргумента на Макрон в миналото.


По отношение на отбраната Льо Пен каза: „Не бих поставила нашите войски нито под интегрирано командване на НАТО, нито под бъдещо европейско командване", добавяйки, че тя ще откаже всякакво „подчинение на американски протекторат".


Льо Пен каза, че не иска „Frexit", а по-свободна версия на ЕС. „Никой не е против Европа. Не бих спра да плащам приноса на Франция към ЕС, искам да го намаля. Британците се отърваха от брюкселската бюрокрация, за да преминат към амбициозен проект на глобална Великобритания. Това не е наш проект. Искаме да реформираме ЕС отвътре".


Льо Пен настоя, че иска да запази близки отношения с Германия, но след това започна яростна атака срещу техните стратегически различия, което според нея би означавало да сложи край на поредица от френско-германски съвместни военни програми. Тя каза, че ще продължи „помирението с Германия, без да следва модела Макрон-Меркел на френска слепота към Берлин".

Станете почитател на Класа