Глобалните климатични планове могат да поддържат затоплянето под 2C

Глобалните климатични планове могат да поддържат затоплянето под 2C
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

За първи път светът е в състояние да ограничи глобалното затопляне до под 2C, според първия задълбочен анализ на нетните нулеви обещания, дадени от нациите на срещата на върха на ООН Cop26 за климата през декември.


Преди тези обещания беше повече от вероятно в пика на климатичната криза да има повишаване на температурата над 2°C, което ще доведе до сериозни последици за милиарди хора. Сега е по-вероятно пиковото повишаване на температурата да бъде около 1,9C.


Изследователите обаче казаха, че това зависи от усилията всички нации да изпълнят своите обещания навреме и изцяло и предупредиха, че политиките за това не са налице. Обещанията включват и тези, за които развиващите се страни казаха, че няма да се случи без повече финансова и техническа подкрепа.


Постигането на обещанията, необходими за ограничението на 2C, беше „исторически крайъгълен камък" и добра новина, казаха учените. А лошата новина е, че планираните понастоящем съкращения на глобалните емисии до 2030 г. са далеч от пътя, за да запазят пика под 1,5C. Това е глобалната цел, но в момента има по-малко от 10% шанс да се постигне тази цел.


Хората по цялата планета вече са изправени пред засилващи се горещи вълни, наводнения и бури при 1,2 C затопляне, причинено от емисиите на човечеството досега, а Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) предупреди за много по-лошо, ако затоплянето продължи над 1,5C.


Проф. Малте Майнсхаузен от Университета в Мелбърн, Австралия, каза „Предвиденото ограничение до 2C е исторически крайъгълен камък. Нашето проучване също така ясно показва, че са необходими засилени действия през това десетилетие."


Новият анализ, публикуван в списание Nature, е първото рецензирано проучване за оценка на пиковото повишаване на температурата, което би било резултат от изпълнението на обещанията на страните. Той използва два независими подхода за моделиране, единият от които оценява повече от 1400 различни сценария и включва скорошните обещания относно емисиите от корабоплаване и въздухоплаване. До края на Cop26 153 нации подадоха нови обещания за климата в ООН, като страните, отговорни за 75% от глобалните емисии на парникови газове, се ангажираха да достигнат нетна нула между 2050 и 2070 г. Това направи възможно ограничаването до 2C.


„Но оптимизмът трябва да бъде ограничен, докато обещанията за намаляване на емисиите в бъдеще не бъдат подкрепени с по-силни краткосрочни действия. Лесно е да се поставят амбициозни цели за климата за 30, 40 или дори 50 години в бъдеще, но е много по-трудно да се прилагат политиките [необходими] днес. Би било грешка да се изключи бъдеще, характеризиращо се с възраждащ се национализъм, който напряга глобалното сътрудничество и води до увеличаване на зависимостта от вътрешни ресурси от изкопаеми горива и съответно увеличение на емисиите", твърдят учените.

Станете почитател на Класа