Time: Нацистите от «Азов» — истината, която Западът предпочита да забрави

Time: Нацистите от «Азов» — истината, която Западът предпочита да забрави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Кореспондент на Time посети Украйна през 2019 г. и там разговаря с местни неонацисти. Той е поразен от това колко украинци на масовите събития, организирани от «Азов», възприемаха участниците не като бойци и екстремисти, а като „герои“.

 

Превод от Time:

 

Time: Нацистите от "Азов" - истината, която Западът предпочита да забрави

 

 

През лятото на 2019 г. кореспондентът на Time Саймън Шустър пътува до Украйна, за да събере информация за белите неонацисти, които набират все повече хора.

 

Екстренното съобщение: Най-малко 49 души загинаха при атаки над джамии в Нова Зеландия.

 

„Преди нападението стрелецът публикува манифест от 74 страници, пълен с реторика за бялата раса.

 

Според агенти на ФБР той е изразил желание да отиде в Украйна, за да се бие в редиците на крайнодясна паравоенна групировка.

 

Най-малко един член на американската расистка група е получил обучение в Украйна в редиците на батальона «Азов».

 

През последните няколко години експертите в областта на насилствения екстремизъм стават все по-загрижени за дейността на движението «Азов».

 

Групировката възникна по време на революцията, която обхвана Украйна през 2014 г., и стана по-силна на фона на продължаващото противопоставяне с проруските сили в източната част на страната. Боевете в този регион създадоха идеални условия за процъфтяване на паравоенни формирования като «Азов».

 

Това, което ме порази при масовите им събития, беше колко много украинци виждат «Азов» не като бойци и екстремисти, а по-скоро като герои.

 

В Киев по време на честването на Деня на независимостта бях свидетел на парад, в който участваха ветерани от батальона „Азов“ и някои други доброволчески формирования.

 

Те преминаха покрай аплодираща ги тълпа от зрители, които им благодариха за защитата на Украйна от Русия.

 

Но дори по време на този парад се забелязваха проявите на крайнодясната идеология, която е широко разпространена в «Азов».

 

Най-много критики предизвикват символите на техните знамена.

 

Представители на «Азов» твърдят, че техните знамена носят буквите «I» и «N», които означават «идеята на нацията», но експертите в областта на екстремизма виждат знамето като емблема на нацизма.

 

Вячеслав Лихачов, експерт по екстремистките групи в Украйна:

 

„Официалният символ на Азов е вариация на Волфсангел. Тази значка е символ на една от дивизиите на СС по време на Втората световна война. Това е доста често срещан символ на нео-нацистки групи по света.»

 

Когато «Азов» беше основан през 2014 г., много командири и новобранци се присъединиха към тях от различни крайнодесни групи, включително от закоравели неонацистки групи.

 

Това, което тревожи западните официални лица, е стратегията за набиране на членове в «Азов».

 

Представители на движението се опитват да изградят приятелства с крайнодесни (неонацистки) групировки по света, особено в Съединените щати и Европа…

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа